Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > RES’lere karşı topyekun mücadele: Eybek Dağı’nda RES projesine hayır!

RES’lere karşı topyekun mücadele: Eybek Dağı’nda RES projesine hayır!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Çevre Platformu ile Mehmetalan, Çamcı, Dereli Köyleri muhtarları, Yaşyer eski muhtarı ve yöre köylüleriyle birlikte Eybek Dağı’na kurulmak istenen RES projesine karşı dava açtı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Çevre Platformu ile Mehmetalan, Çamcı, Dereli Köyleri muhtarları, Yaşyer eski muhtarı ve yöre köylüleriyle birlikte Eybek Dağı‘na kurulmak istenen RES projesine karşı dava açtı.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI

Kazdağları ve Körfezde RES’lere karşı yaşam savunucuları tarafından yaklaşık 2 yılı aşan zamandır yoğun bir mücadele sürdürülüyor. Eybek Dağı’na kurulmak istenen RES projesine karşı bu nedenle zaman zaman Edremit’te bir araya gelerek eylem yapan, imza kampanyaları ile seslerini duyuran yaşam savunucuları, zaman zaman da Eybek Dağı’nın zirvesine tırmanarak “RESçi şirket Eybek’i terk et”, RES’ine REST”  sloganları ile seslendiler.

Bu arada şirket tarafından ÇED raporu için düzenlenmek istenen “halkın katılımı toplantısı” da engellenerek şirket temsilcilerine toplantı yaptırılmamıştı. En son Eybek Dağı’nda ve Edremit kent merkezinde bir araya gelerek “RESçi şirket, Eybek’i terk et” açıklaması yaparak, proje hakkında “ÇED Olumlu” raporu çıkması halinde karar hakkında dava açacaklarını belirtmişlerdi. 21 Eylül 2019 tarihinde Edremit ve Eybek Dağı zirvesinde “Havama Suyuma Toprağıma Dokunma”, “Eybek’e RES İstemiyoruz” sloganları atılarak, “ÇED Olumlu” raporu verilirse dava açacakları belirten yaşam savunucuları şu açıklamada bulunmuştu:

“Yenilenebilir olmasına rağmen yanlış yere , yanlış ölçekte yapılan RES’ler sorgulanmalıdır. Doğru yere, doğru ölçekte yapılacak tesislerin de yerel yönetimler ve halkın ortak olacağı kooperatifler eliyle yapılmalıdır. Yüzde 90’ı Kanadalı ve Fransız sermayeye, yüzde 10’u da Polat ailesine ait olan Polat Enerji AŞ, itirazlar sonrasında projeyi 75 türbünden 40 türbüne düşürdü ve yerlerini değiştirerek kayalıklara çekti ancak bu durum bizi ikna edemez, Eybek Dağı ormanı ve kayalık alanları ve kültürel değerleri  ile bir bütündür, eşsiz bir ekosisteme sahiptir. Eybek’te RES istemiyoruz. “

TOPYEKUN HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI

Ekoloji Birliği bileşenlerinden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, Eybek Dağı’na RES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31.12.2019 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verdi. Buna karşılık yaşam savunucuları ve ekoloji örgütleri yöre haklı ile birlikte projenin iptali için bu kez de ÇED raporuna karşı dava açtılar.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konuyla ilgili açıklamasında; “2 yıldır mücadele ettiğimiz, zaman zaman Eybek Dağı’nın zirvesinden seslendiğimiz, zaman zaman Edremit’te imza topladığımız, halkın katılımı toplantısını yaptırmadığımız Duygu RES Projesi için 31.12.2019 tarihinde Bakanlık tarafından “ÇED Olumlu” kararı verildi. Bizler de Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Çevre Platformu ile birlikte dava açtık. Mehmetalan, Çamcı, Dereli Köyleri muhtarlarımız, Yaşyer eski muhtarımız ve yörede yaşayan köylülerimiz de bizimle birlikte davacı oldular” dedi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, açıklamasında bu sürece katkı ve destek sağlayan tüm yürüyüş gruplarına, davanın bilimsel içeriğinin hazırlanmasında destek olan Doğa Derneği, Prof. Dr. Murat Türkeş’e ve avukatlat Filiz Sonsuz ile Mehmet Zafer Akıncı’ya teşekkür ettiklerini belirtirken, davaya bu aşamadan sonra müdahil olmak isteyen başka dernek, platform ve kişilerin de desteklerinin beklendiğini de bildirdi.