Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Soruşturma değil, teşekkür bekliyoruz!

Ekoloji Birliği: Soruşturma değil, teşekkür bekliyoruz!

AYÇEP Yöneticilerinden Ahmet Uslu hakkında sosyal medyada yaptığı paylaşımlar bahane edilerek soruşturma açılması istemi ve gözaltına alınması olayını önceki gün yaptığı açıklama ile kınayan Ekoloji Birliği, bugün de bir basın açıklaması daha yaparak AYÇEP yöneticileri, Aydın Tabip Odası ve TEMA gönüllülerine yönelik JES karşıtı toplantı yaptıkları gerekçesi ile soruşturma açılmasını sert bir dille eleştirdi. Yaptığı açıklamada, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’i de kamu yararına ve halktan yana yönetim anlayışına davet eden Ekoloji Birliği, tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanırken, doğaya ve yaşama sahip çıkanlara karşı devlet gücünün bir sindirme aracı olarak kullanılması anlayışını ise sert bir dille eleştirdi.

Aydın’ı mahveden JES’ler hakkında düzenlenen en demokratik toplantının bile yasaklanmaya çalışıldığını vurgulayan Ekoloji Birliği, ekolojik yaşama sahip çıkma anlayışıyla çevre katliamları karşısında kamu yararına bir duruş sergilemenin karşılığının soruşturma açılmasını değil, teşekkür edilmesini gerektirdiğini vurguladı. Ekoloji Birliği‘nin konuyla ilgili yaptığı bugünkü basın açıklaması şöyle:

Doğa katillerinden yana değil, halktan yana yöneticilik yapın

“Aydın’da havayı, suyu, toprağı kısacası yaşamı korumak için özveriyle mücadele eden bileşenimiz Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) üye ve yöneticileri ile Aydın Tabip Odası Başkanına yönelik “Jeotermal karşıtı halk toplantılarına katıldıkları” gerekçesiyle Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’in ihbarı sonrası soruşturma başlatılmasını kınıyoruz.

Anayasanın 56. maddesinde “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” denilmektedir. Tüm devlet kurumlarının Anayasanın kendilerine verdiği bu ödevi yerine getiren yurttaşlara ve ekoloji örgütlerine soruşturma açmak yerine teşekkür etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Öte yandan, Anayasa’nın aynı maddesine göre “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek”le yükümlü kılınan devlet kurumlarını da bu ödevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Mülki amiri olduğu Karacasu yöresinde yaşam alanlarını kirletecek olan JES çalışmalarına karşı çıkanlara teşekkür etmek yerine, savcılığa “kanuna aykırı toplantı” iddialarıyla suç duyurusunda bulunan Kaymakam Soley’i de doğa katili şirketlerden değil halktan yana yöneticilik yapmaya çağırıyoruz.

Ülkenin dört bir yanında, yaşamı, doğayı, kültürü, tarihi korumak için hiçbir karşılık beklemeden mücadele eden, çocuklarımızdan emanet aldığımız bu ülkeyi onlara temiz bir şekilde bırakabilmek için çabalayan yerel ekoloji direnişlerinin birliği olan Ekoloji Birliği olarak bileşenlerimize ve yol arkadaşlarımıza yönelik yapılan bu baskı ve soruşturmalara karşı da hep birlikte direneceğiz.

Birlikte mücadele edeceğiz, yaşamı koruyacağız, direneceğiz, başaracağız…”

EKOLOJİ BİRLİĞİ YÜRÜTME KURULU