Ana Sayfa > Haberler > JES karşıtı halk toplantısına soruşturmaya Aydın’da kitlesel protesto

JES karşıtı halk toplantısına soruşturmaya Aydın’da kitlesel protesto

Karacasu’da jeotermal karşıtı halk toplantısına soruşturma açılması, Aydın kent meydanında basın açıklamasıyla protesto edildi.

Aydın Karacasu ilçesinde jeotermal karşıtı halk toplantısına katıldıkları gerekçesiyle AYÇEP, TEMA yöneticileri ve Aydın Tabip Odası Başkanına soruşturma açılması, Aydın kent meydanında yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasında konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, insanların yaşam hakkını ellerinden alanlara karşı mücadele edildiğini belirterek açılan soruşturmayı “ülkenin ayıbı” olarak niteledi.

Aydın Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına, ekoloji ve çevre örgütlerinden yaşam savunucuları, Tabip Odası ve KESK üyesi kamu emekçileri ile çeşitli siyasi parti üye ve yöneticileri katıldı.

“HEM KİRLETECEKSİN HEM SUSTURACAKSIN, YOK ÖYLE YAĞMA”

Basın açıklamasında konuşan hakkında soruşturma açılanlardan Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, jeotermallerin çevre ve halk sağlığına etkileri konusunda halkı bilgilendirmenin Tabip Odası’nın görevi olduğunu belirterek, görevlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, AYÇEP olarak yıllardır Aydın’ın havasını, suyunu, topraklarını kirletenler hakkında bilgilendirme, eylemler yaparak Anayasa’nın kendilerine verdiği hakları kullandıklarını dile getirdi. Vergili, “ne yazık ki havamızı, suyumuzu, yaşam alanlarımızı kirleten şirketler ve belli merkezler bizim söz söyleme hakkımızı engellemeye çalışıyor. Yok öyle yağma! Hem havamızı suyumuzu kirleteceksiniz hem de konuşma sen diyeceksiniz. Burası Patagonya Cumhuriyeti değil! AYÇEP olarak şu ana kadar yaptığımızın daha fazlasını yapacağız” dedi.

“DEVLETİ ÇEVREYİ KORUMA ÖDEVİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

AYÇEP yöneticisi Av. Hicran Danışman, Karacasu Kaymakamlığının ihbarı üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldığını aktararak, “Anayasanın 56. Maddesine göre çevreyi korumak ödevlerini yerine getiren arkadaşlarımıza soruşturma açmak yerine teşekkür edilmesini biz beklerdik. Hatta, Anayasada çevreyi korumak Devletin de görevi olduğuna göre Devleti temsil eden Karacasu kaymakamı ve tüm yetkilileri de bizimle birlikte çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi. Danışman, açılan soruşturmanın Anayasa, ulusal ve uluslararası yasalara göre hukuksuz olduğunu söyledi.

“SORUŞTURMA ÜLKEDE DEMOKRASİ OLMADIĞININ KANITI GİBİ”

Basın açıklamasında konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “bu basın toplantısını yapmak zorunda kalmamamızı Avrupa’da, çağdaş ülkelerde anlatsak bizi ayıplarlar. Kaymakamı, soruşturmayı açan savcıyı ayıplarlar. Çünkü bizim ülkemizde demokrasi olmadığının kanıtı gibi görürler bu soruşturmayı” dedi. Pazar günü yapılan İstanbul seçimlerinin tüm ülkeye umut aşıladığını ifade eden Atay, “Şimdiye kadar bizi korkutmak için her şeyi yaptılar ama dimdik ayaktayız. Çünkü biz doğru taraftayız. İnsanların yaşam hakkını alanlara karşı mücadele ediyoruz. Malımız mülkümüz yok oralarda. Orada yaşayan insanların yaşam haklarının ellerinden alınmasına karşı sosyal sorumluluk için değil, insanlık görevi olarak oraya gitti ve görevlerini yaptılar bu insanlar. Onların alınlarından öpüyorum. Elli tane de soruşturma açsanız bizi doğru bildiğimiz yoldan döndüremeyeceksiniz” diye konuştu. İzmir’den EGEÇEP ve Ekoloji Birliği üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında “zeytin için, incir için, çevre için adalet” dövizleri taşındı.

Kaynak: Evrensel