Ana Sayfa > Bildiriler > Şirketin ruhsatı yok, ama hâlâ Kazdağları’nda katliam var!

Şirketin ruhsatı yok, ama hâlâ Kazdağları’nda katliam var!

Çalışma ruhsatı 13 Ekim tarihinde dolduktan sonra tekrar yenilenmeyen Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold tarafından buna rağmen ağaç kesimleri yapıldığı tespit edildi. Şirket tarafından daha önce yapılan bir açıklamada ruhsatın yenilenmemesi dolayısıyla inşaat çalışmalarının askıya alındığı bildirilmişti.

Ruhsat süresinin dolmasının ardından şirketin maden sahasında ağaç kesimleri yaptığını belgeleyen Her Yer Kazdağları Platformu üyeleri, ağaç kesimine derhal son verilmesi ve şirket hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması istemiyle suç duyurusunda bulundu.

Kazdağları’nda doğaya yaptığı zararlar nedeniyle büyük tepkilere neden olan altıncı şirket Alamos Gold’un, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ekim’de dolan ruhsat süresi yenilenmemesine rağmen ağaç kesmeyi de baraj ve su hattındaki inşaat çalışmalarını da inatla sürdürdüğü kaydedildi. Oysa şirket tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, ruhsatın yenilenmemesi dolayısıyla inşaat çalışmalarının askıya alındığı bildirilmişti.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ŞİRKETİN ÇALIŞMASI SUÇTUR, HUKUK DA KATLEDİLİYOR!

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, firmanın alanı boşaltıp bir an önce bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirtti. Firmanın inşaat faaliyetlerini 2021’e kadar ertelediklerini duyurduğunu hatırlatan Doğan, buna karşın şirketin ruhsatı yenilenmemiş bir alanda ağaç kesimlerine ve inşaat faaliyetlerine devam ettiğini ve buna göz yumulmasının suç olduğunu ifade etti. Doğan, “Her Yer Kaz Dağları tarafından yapılan suç duyurusu çok haklı ve yerindedir. Bizler de Ekoloji Birliği olarak suç duyurusunda bulunacağız” derken, gerekirse bileşenlerine de yapacakları çağrı ile Türkiye’nin her yanından adliyelere gidilerek suç duyurusunda bulunulması ve suçluların cezalandırılması çağrısında bulunulabileceğini söyledi.

ÇANAKKALE ADLİYESİ’NE SUÇ DUYURUSU

Kaz Dağları’nda devam eden çalışmalar hakkında Çanakkale Adliyesinde dün yapılan suç duyurusunun ardından bir de açıklama yapıldı. Kazdağları İstanbul Dayanışması’nın da destek verdiği suç duyurusu ardından basına yapılan açıklamada “Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan yurttaşlar olarak Kaz Dağları’nda ruhsatı yenilenmemiş olmasına rağmen çalışmalara devam eden Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik şirketine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca şunlar yer alıyor:

“13 Ekim’de işletme ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Sahası’nda belgelediğimiz ağaç kesimlerinin suç duyurusu için Çanakkale Adliyesideyiz. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciligi Projesi’nin 82225 numaralı işletme ruhsatının süresi 13 Ekim 2019 tahininde son bulmuş ve yenilenmemiştir. Buna rağmen 24 Ekim 2019 tarihinde maden sahasında ağaç kesimlerine devam ettikleri görülmüştür.Anayasa’nın 56. Maddesi’ne dayanarak, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı savunuyor ve Kaz Dağları’mızda yapılan tüm katliamların takipçisi olacağımızı tekrar dile getiriyoruz. Yetkililerden Alamos Gold’un ve Doğu Biga Madencilik’in hukuksuz olarak gerçekleştirdiği ağaç kesimlerine son verilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz.”

KAZDAĞLARI’NDA DİRENİŞ ve NÖBET DE 100 GÜNDÜR SÜRÜYOR

Öte yandan Kanadalı şirket Alamos Gold tarafından Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesinin durdurulması için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti de 100 gündür devam ediyor. “Maden şirketi gitmedikçe biz de buradan gitmeyeceğiz” diyen yaşam alanı savunucularının tek hedefi maden firmasının bölgeden gitmesi.

Kurulan 30’a yakın çadırda yaşamayı sürdüren ve zor şartlarda gece gündüz nöbet tutan yaşam alanı savunucuları, her gün iki kere maden sahasına giderek ağaç kesimi olup olmadığını kontrol ediyor. Yaşam alanı savunucuları, “Bizim eylemlerimiz ve direnişimiz sayesinde 13 Ekim tarihinde yenilenmesi gereken ruhsat yenilenmedi. Bu bizim için bir kazanımdır. Onlar burayı terk etmeden biz buradan ayrılmayacağız. Havalar soğuyor, yağmurlar yağıyor, ama biz vazgeçmeyeceğiz. Sahra çadırı kuruldu ve orada soba yakıp kış şartlarında nöbete devam etmeye kararlıyız. Biz direniyoruz, onlar gidecek” sözleri ile kararlılıklarını ifade ediyorlar.