Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP: Salihli- Çapaklı köyündeki jandarma saldırısını kınıyoruz, boyun eğmeyeceğiz

Salihli ilçesi Çapaklı mahallesinde dün biyogaz tesisine karşı çıkan halkın jandarma tarafından darp edilmesini kınayan bir açıklama yapan EGEÇEP, yaşananlara “boyun eğmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Salihli ilçesi Çapaklı mahallesinde dün biyogaz tesisine karşı çıkan halkın jandarma tarafından darp edilmesini kınayan bir açıklama yapan EGEÇEP, (Ege Çevre ve Kültür Platormu) yaşananlara yönelik olarak “boyun eğmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. EGEÇEP tarafından basın ve kamuoyuna konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

JANDARMA SALDIRISINI KINIYORUZ, BOYUN EĞMEYECEĞİZ!

Jandarma 24.07.2020 günü, Salihli- Çapaklı mahallesinde kurulmak istenen Biyogaz tesisine karşı meşru direnme hakkını kullanan köylülere orantısız güç kullanmıştır. Halkın jandarmasının halka karşı uyguladığı bu baskı ve şiddet asla kabul edilemez.

Süreci anımsatalım: Biyogaz tesisi kurulmasını istemeyen Çapaklı köylüleri ve yöre halkı, EGEÇEP bileşeni Salihli Çevre Derneği öncülüğünde yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Geçtiğimiz günlerde, Salihli – Çapaklı mahallesinde bu biyogaz tesisi için mahkeme keşfi yapılmış, yöre halkı bu biyogaz tesisisini istemediğini bir kez de Mahkeme Heyeti önünde net bir şekilde dile getirmişti.

Ancak, mahkeme süreci devam ederken, şirkete ait kamyon ve iş makinelerinin sahaya gelerek çalışmalara başlaması üzerine, gerek Salihli ve gerekse Çapaklı halkı, tesisin kurulmak istendiği sahaya gelerek bu yasa dışı çalışmaların derhal durdurulmasını istemişti. Konuyla ilgilenen Salihli Kaymakamı, Mahkeme kararına kadar çalışmaların durdurulacağını açıklamasına karşın şirket, bugün yeniden işmakineleri ile gelerek yol yapım çalışmalarına başlamış, yöre halkını hiçe saymıştır. Bunun üzerine tesisler alanında toplanan halk, sloganlar atarak, bu çalışmaların yasa dışı olduğunu, Mahkemenin henüz karar vermediğini belirterek çalışmalara engel olmak istemiştir. Halkın bu haklı isteği karşısında jandarma, şirket yetkililerini uyarıp çalışmaları durdurmasını istemek yerine halka saldırmış, darp ederek bir çok kişiyi göz altına almıştır.

Yetkililere soruyoruz:

• Haksız uygulamalar karşısında halk kime güvenecektir?
  • Halkın haklarını koruma görevini yerine getirmek yerine jandarma, neden halka saldırmıştır?
  • Bu saldırı emrini kim vermiştir?

SALİHLİ ve ÇAPAKLI HALKI YALNIZ DEĞİLDİR

Saldırı emrini verenlerin derhal görevden uzaklaştırılmasını, Mahkeme süreçleri sonlanıncaya kadar şirketin çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz. Bu yapılmadığı taktirde, doğacak olaylardan yetkilileri sorumlu tutacağımızı, Salihli ve Çapaklı halkının yanında yer alacağımızı, onların meşru direnme haklarını savunacağımızı açıkça duyuruyoruz. Salihli halkı yalnız değildir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

EGEÇEP Yürütme Kurulu