Ana Sayfa > Bildiriler > İktidar destekli çevre katliamı: Doğaya kepçe, halka kelepçe!

İktidar destekli çevre katliamı: Doğaya kepçe, halka kelepçe!

Ekoloji Birliği, dün Salihli ilçesi Çapaklı mahallesinde yaşananlarla ilgili tepkisini bir basın açıklaması ile duyurdu. Arazilerine kepçe ile girilen halka kelepçe vurulmasının doğa katliamlarının siyasi iktidar eliyle gerçekleştirildiğini anlattığını vurgulayan Ekoloji Birliği, açıklamasında yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesinin meşru ve hukuki bir mücadele olduğunu belirterek, siyasi iktidarı ise baskıcı bir rejim uygulamakla eleştirdi. Ekoloji Birliği‘nin açıklaması şöyle:

DOĞAYI SERMAYENİN MÜLKÜ GÖREN KAPİTALİST SİSTEM PANDEMİNİN DE NEDENİ

Kapitalist sistemin dünyaya dayattığı ‘küreselleşme’ politikasının yarattığı sonuç, sistemin kendi krizinin küresel düzeyde yayılmasını getirirken, kendi yarattıkları krizden çıkamayan sistemin temsilcilerinin kendilerini doğanın sahibi zannedecek kadar gözlerinin döndüğünü de göstermektedir. Kapitalist sistem, kendi yarattığı krizden kurtulma formülü diye sadece bir meta olarak gördüğü doğayı sermaye için özelleştirecek kadar akıl dışı yöntemlere başvurmaktadır. Doğayı sermayenin mülkü haline getirmeye çalışan bu akıl dışı çevre politikasının sonuçlarının iklim krizi ve küresel ısınma olarak doğadaki yaşamı da nasıl bir tehdit altına soktuğu, aylardır tüm dünyayı kasıp kavurarak karantina altına aldıran corona virüsü ile gelen pandemi süreci de anlatmaktadır.

Kapitalist sistemin küresel düzeyde yaşadığı ekonomik çöküş, bu nedenle dünyaya da ekolojik yıkımı dayatmaktadır. Doğada yaratılan ekolojik bir yıkım varsa, insanca yaşam hakkı da tehdit altına girmiş demektir. Çünkü insan da saldırıya uğrayan doğanın bir parçasıdır. İktidarın uygulamaları bu gerçeği çok açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. Siyasi iktidar artık sermayenin kapı kulu haline gelmiştir. Hukuksuzluk meşrulaştırılmış, topluma dayatılan her proje “istemeseniz de bu olacak” zorbalığına getirilirken, ülkemizin her köşesinde iktidar destekli çevre katliamları yaşanmaktadır.

İKTİDARIN ÇEVRE POLİTİKASI: DOĞAYA KEPÇE, HALKA KELEPÇE

Artık günümüzde devlet şirketlerin özel güvenlik gücü haline getirilince, sermaye sahiplerine yaranmak için doğaya kepçe, vatandaşa ise kelepçe vurulmaya başlanmıştır. Kızılcaköy’de arazilerini korumak isteyenler, Kazdağları Kirazlı’da yaşam nöbeti sürdürenler, Bursa Kirazlıyayla’da madenin hukuksuz faaliyetlerine karşı direnenler ağır para cezaları ile sindirilmek istenirken, Konya Ilgın’da Çavuşçuköylü vatandaşların mülkü elinden alınarak şirketlere peşkeş çekilip, üzerlerine de devletin kolluk güçleri gönderilirken, dün de Salihli’de arazilerine kepçe sokulan vatandaşın kendisine de nasıl kelepçe vurulduğuna tanık olduk.

Doğada yaratılan ekolojik tahribat, insanca yaşam hakkını da artık doğrudan tehdit altında bırakan bir aşamaya taşınmıştır. Siyasi iktidarın pandemi dönemini baskıcı yöntemler için bir fırsat gibi kullanması, doğayı tahrip ederken halka da zulüm uygulaması, Salihli ilçemizde yaşananlarla birlikte iktidarının kendini ele verdiği anlamındadır. Bu nedenle Salihli Çapaklı mahallesinde biyogaz projesi hakkında dava açılmış ve yargı süreci hala devam ederken, hem toprağını hem de hukuksal hakkını korumaya çalışan halka vurulan kelepçeyi insan haklarına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz.

DOĞAYI ve YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bir kez daha vurgulamak istiyoruz; yaşamı ve doğayı savunmak, insan haklarını ve insanca yaşam hakkını savunmakla özdeştir. Ekoloji mücadelesi, tamamen meşru ve hukuksal bir mücadeledir. Bu nedenle hiçbir baskı ve gözdağının, zorbalığın haklı bir mücadeleyi sindirmesi mümkün olmayacaktır. Bu durum sadece yaşamdan, emekten ve demokrasiden yana olanların daha güçlü mücadele için güçlerini birleştirmesinin de bir daveti anlamına gelecektir.

Siyasi iktidarı pandemi döneminden sermayenin rant ihtiyacına fırsat yaratmak için değil, sağlıklı yaşam ve insanlık adına ders çıkarmak için yararlanmaya, yüzünü bilime ve akıla dönmeye, hukuka, doğaya ve insan haklarına saygıya davet ediyoruz.

Ekoloji Birliği olarak; Salihli Çapaklı halkının yalnız olmadığı, haklı davalarında asla yalnız kalmayacakları ve yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Yaşamı ve doğayı savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz!

Birlik – Yaşam – Mücadele