Ana Sayfa > Ekoloji > Danıştay, bakanlığın ‘Dipsiz Göl’ kararını kaldırdı: Valiye soruşturma başlatılacak

Danıştay 1. Dairesi, Dipsiz Göl’ün kurutulmasında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek için soruşturma izni vermeyen kararını bozdu. Dipsiz Göl’ün define kazısıyla kurutulmasına ilişkin Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’e soruşturma açılması talebi İçişleri Bakanlığı tarafından reddedilmişti.

DanıştayDipsiz Göl’ün define kazısıyla kurutulmasına ilişkin Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’e soruşturma izni vermeyen İçişleri Bakanlığı kararını iptal etti. Taşbilek hakkında “Dipsiz Gölde mera niteliğindeki alanda define arama ve kazı çalışması yapılmasına göz yummak ve gölün kurumasına, meranın tahribine neden olma” suçlamasıyla soruşturma başlatılacak.

Gümüşhane Valisi Taşbilek Hakkında Soruşturma İzni

Sözcü’nün haberine göre hakim görüşünü dinleyen Danıştay 1’inci Dairesi, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararına yapılan itirazı oybirliği ile kabul etti.

Avukat Metin Bayyar ve Ankara Barosu Başkanlığı Vekili Avukat Mehtap Aykaç, İçişleri Bakanlığı’nın 02.06.2020 tarihli kararına karşı Danıştay 1’inci Dairesi’ne itiraz etti. Danıştay 1’inci Dairesi, “Dipsiz Gölde mera niteliğindeki alanda define arama ve kazı çalışması yapılmasına göz yummak ve gölün kurumasına, meranın tahribine neden olma” soruşturulması için Tetkik Hâkimi T.K’yı görevlendirdi.

İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermemişti

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve Ankara Barosu, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına Dipsiz Göl’ün kurutulmasına karşı sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürü, Gümüşhane Arkeoloji Müzesi Müdürü, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve diğer yetkililer hakkında görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak İçişleri Bakanlığı savcılığa Vali Taşbilek hakkında soruşturma izni vermemişti.

Neler yaşanmıştı?

12 bin yıllık Dipsiz Göl, Gümüşhane’nin Dumanlı Köyü Yaşköprü Yaylası’nda kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte yer alıyor.

Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğünce 2019 yılında 2 kişiye define araması için izin verilmişti.

Göl taş ve toprakla doldurulmuştu

Gölün suyu jandarma eşliğinde boşaltılarak, tabanı iş makineleriyle kazıldı. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprakla dolduruldu. Tepki üzerine de sorumlular hakkında soruşturma açılırken Gümüşhane Valiliği de gölü eski haline getirmek için dışarıdan su takviye etti. Ancak 12 bin yılda oluşan doğal göl eski haline gelmedi.

Danıştay, bakanlığın ‘Dipsiz Göl’ kararını kaldırdı: Valiye soruşturma başlatılacak” hakkında bir düşünce

1. Uçan kuşa izin yok aga . Hepsi hesap verecek. Karışıklık olmasın he.. kuşlardan bahsediyorum