Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Çanakkale’de polis yaşam savunucularını darp ederek gözaltına aldı!

Çanakkale’de polis yaşam savunucularını darp ederek gözaltına aldı!

Çanakkale’de Kazdağları direnişinin birinci yılı nedeniyle basın açıklaması yapmak isteyen yurttaşlar polis zoruyla yere yatırılıp, darp edilerek gözaltına alındı.

Çanakkale’de Kazdağları Direnişinin birinci yıl dönümü nedeni ile Golf Çay Bahçesi önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, polis engeliyle karşılaştı ve gözaltına alındı. Gözaltı sırasında Golf Çay Bahçesi polisin saldırgan tavrı yüzünden savaş alanına dönerken yaşam savunucularının kötü muamele ile gözaltına alınması çevredeki vatandaşların da tepkisi ile karşılandı…

Kazdağları Direnişinin birinci yılı nedeni ile Çanakkale’de günler öncesinden yapılan duyuru ile çağrısı yapılan basın açıklamasına polis engel olmak istedi. Çok sayıda yurttaşın ve Kazdağları Direnişçisinin katıldığı eylemden saatler önce hazır bekletilen Çevik Kuvvet ekipleri, basın açıklamasına izin verilmemesinin ardından alkışlarla yapılan protestoya zor kullanarak müdahale etti. Çanakkale Valiliği’nin eylem günü (25 Temmuz) aldığı karar ile kentteki tüm toplantı, basın açıklaması, miting ve bildiri dağıtımı gibi etkinlikleri yasaklaması gerekçesi ile yapılan engellemede eyleme katılan yurttaşlar gözaltına alındı. Ekoloji Birliği eş sözcüsü Süheyla Doğan‘ın da gözaltına alınmaya çalışıldığı, gözaltı sayısının 20’nin üzerinde olduğu ifade ediliyor.

ÇAY BAHÇESİ SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Polis ekipleri, eyleme katılanları daha Golf Bahçesi çıkışında karşılarken “Açıklama yapmayacağımızı katılımcılara bildirelim” talebini de kabul etmedi. Bu sırada yaşam savunucularının ıslıklaması ve alkışlı protestosu üzerine çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla insanların üzerine gelirken müdahale çay bahçesi içinde de gerçekleşti. Masa ve sandalyeleri deviren polis, çay bahçesine oturmaya gelen yurttaşların korku dolu bakışları arasında gözaltı yaptı.

Polis ekiplerinin kötü muamele ile yaptıkları gözaltı işlemi, çevredeki vatandaşların da tepkisini çekti. Vatandaşlar hem alkışlarla hem de sesli uyarılarla yaşam savunucularına destek olurken polis ekiplerine de tepki gösterdi. Yurttaşlar “Ayasofya’nın açılışında pandemi yok muydu? Orada tüm kurallar ve önlemlerin göz ardı edilmesine ses çıkarılmadı. Şimdi burada Kazdağları’nı savunan insanlara neden bu şekilde davranıyorsunuz?” dedi.

“POLİSİN UYGULADIĞI ŞİDDETİ KINIYORUM”

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, İl Emniyet Müdürlüğü önünde beklediklerini ifade ederek, “Bugün, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı uygulama hukuksuz ve haksızdır. Daha basın açıklaması yapılmadı, dağılacağımızı biz açıklayacakken müdahale ettiler ve fırsat vermediler. Gözaltı kararı ile gelmiş oldukları belliydi. Vatandaşların oturduğu bir çay bahçesine saldırarak bence yurttaşların da can güvenliğini tehlikeye attılar. Bu uygulamayı kınıyoruz. Zor kullanarak, yere yatırarak, ters kelepçe ile gözaltına aldılar. Polisin uyguladığı şiddeti kınıyorum” dedi.

VALİLİK EYLEM YASAĞI KARARI ALDI

Çanakkale Valiliği, Kazdağları’ndaki Su ve Vicdan Nöbeti‘nin birinci yıl dönümünde tüm kent genelinde eylem, miting, basın açıklaması gibi etkinliklerin tamamını 7 gün boyunca yasakladı. Yasak kararı valiliğin İnternet sitesinde yayınlanırken bugün (cumartesi) ve yarın (pazar) Kazdağları direnişinin birinci yılı nedeni ile Çanakkale merkezde Golf Çay Bahçesi önünde ve Kirazlı/Balaban’da Balaban Çeşmesi önünde açıklamalar yapılacaktı.