Ana Sayfa > Bildiriler > Didim Akbük halkı: Mermer ocağı istemiyoruz!

Didim Akbük halkı: Mermer ocağı istemiyoruz!

GZ Madencilik Didim’e bağlı Akbük Mahallesi’ne mermer ocağı kırma-eleme tesisi kuracak. Mermer ocağı istemediklerini dile getiren Akbük halkı, hep birlikte mücadele edeceklerini ifade etti.

GZ Madenciliğin Aydın Didim’e bağlı Akbük mahallesinde yapmak istediği mermer ocağı kırma-eleme tesisi için 9 Mayıs Perşembe günü ÇED toplantısı gerçekleştirilecek. Mermer ocağı istemediklerini belirten Akbük halkı, mermer ocağına karşı hep birlikte mücadele edeceklerini ifade ederek imza kampanyası başlattı.

Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED), Atatürkçü Düşünce Derneği Akbük Şubesi (ADD), Akbük Sevgisi Grubu, Akbük Gönüllüler Platformu, Akbük Dayanışma Platformu, Akbük Saplı Adası Siteler Birliği, Akbük Siteler Birliği, Akbük Cemevi, Kumkent Siteler Birliği tarafından oluşturulan komite, Akbük halkını bilgilendirerek imza topluyor.

Change.org’ta “Akbük ormanlarında mermer ocağı istemiyoruz” başlığıyla başlatan imza kampanyası devam ederken aynı zamanda mahallenin her alanında da imza toplanıyor. Salı günü kurulan salı pazarında da imza toplayan Akbük İçin Komitesi mermer ocağına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti. İmza kampanyasının yanı sıra esnaflar camlarına, vatandaşlar da arabalarına “Mermer Ocağı İstemiyoruz” yazıları astı.

Fotoğraf: Elif Dikbaş/Evrensel

“HERKEZİ 9 MAYIS’TA ÇED TOPLANTISINA DAVET EDİYORUZ”

Akbük İçin Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Cenap Türker, “Şu anda Akbük sınırları içerisinde mermer ve taş ocağı kurulmasın diye imza topluyoruz. İmza toplamamızın gerekçesi yaşanacak bir Akbük istememiz. Tozdan, kanserden uzak bir ortam istiyoruz” dedi.

“Mermer ocağını buraya kurdurmak istemiyoruz. O bölgeye yakın Kazıklı köyü var. Ancak esas tepkinin büyüğü burada şu anda Akbük merkezde. Çünkü burası bir oksijen deposu. Buraya gelip yerleşen insanlar buranın bir oksijen deposu olduğunu bildiği için gelip yerleşti. Siz şimdi tutup buranın oksijen deposunu oradaki tozla yok ederseniz o insanlar tabi ki isyan edeceklerdir. Biz 9 Mayıs’taki ÇED halkın bilgilendirilmesi toplantısına bütün halkımızı istiyoruz” diyen Türker, mermer ocağına karşı mücadele çağrısında bulundu.

“BU TESİSİ AÇTIRMAYACAĞIZ”

AKÇED Başkanı ve Akbük İçin Komisyon Başkan Yardımcısı Meral Şolt Göktan ise, “Açılmak istenen taş kırma tesisini istemiyoruz. Abük 1991 yılında bakanlar kurulu kararı ile turizm bölgesi ilan edilmiş bir yer. Güzel bir havası olduğu ve bol oksijeni olduğu için özellikle yaşlılar, emekliler buraya yerleşiyor. Dolayısıyla burada herhangi bir tesis taş kırma, mermer ocağı, maden ocağı tesisi istemiyoruz. Doğal bir yaşam var burada. Kızılçam ormanı var, arıcılık yapılıyor, yaban hayvanlarının barındığı, beslendiği yerler. Tertemiz bir doğa varken bunu yok etmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Halkı bilinçlendirme, bilgilendirme toplantıları yaptıkları söyleyen Göktan, “9 Mayıs’ta yapacakları halk toplantısına da gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çevre halkını bilgilendiriyoruz. Orada hazır bulunacağız. İtirazlarımızı dile getireceğiz. Ve her ne olursa olsun sonuna kadar takipçisi olacağız, bu tesisi açtırmayacağız” dedi.

“SULARIMIZ TAMAMEN ÇEKİLDİ”

Mermer ocağına karşı çıkan Zekayi Urulu, “Kuracakları mermer ocağı çevresinde evler var. Hepsinin pencereleri kırılmak üzere, kırılanlar var. Yetkililer gelsin, bizim köylerimize inceleme yapsın. Bir bir görsünler evlerimizin durumunu. Hepsinin evleri yarılmış durumda. Sanki deprem yaşanmış. Sularımız zaten tamamen çekildi. Dinamitten dolayı olduğunu biliyoruz ama elimizden gelen hiçbir şey yok. Yukarıda bir tane var taş ocağı, şurada derenin içinde var bir tane taş ocağı, ileride var 3 tane taş ocağı. Şu anda zaten bitmiş durumda” dedi.

Kaynak: Evrensel