Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Açıklaması

Ekoloji Birliği’nden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Açıklaması

Ekoloji Birliği Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlarının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla bugün bir basın açıklaması yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yapılan basın açıklamasında, Ekoloji Birliği Kadın Meclisi olarak süregelmekte olan dünyadaki savaş politikalarına yönelik eleştiriler yer alırken, hem toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve hem de ekoloji mücadelesi içinde kadınların doğayı ve yaşamı savunma mücadelesindeki önemi vurgulandı.

DOĞAYI VE YAŞAMI KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDEN KADINLARA SELAM OLSUN!

Bu yıl kadınlar 8 Mart’a savaş ortamında giriyor. Ülkemizin hemen yanı başında, başta kadınların ve çocukların zarar gördüğü ancak erkek egemen kapitalist sistemin şirketlerinin ve işbirlikçisi iktidarlarının kazandığı savaş sürüyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, ABD ve NATO’nun sürekli genişleme hedefi, ayrılıkçı faşist politikalar, nükleer tehditler, savaş ekonomileri için ayrılan dev bütçeler hepimizi endişelendiriyor. Ancak kadınlar daha da endişeli… Savaşın ve şiddetin gölgesinde yaşamak istemiyorlar.

Kadınlar hem ülkemizde hem de dünyada barış için daha fazla çaba harcıyorlar.

Türkiye’nin en geniş kadın örgütleri ağı olan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 8 Mart basın açıklamasında şöyle diyor:

“Her savaşın silah sanayicileri ve destekleyicilerinden oluşan bir avuç kazananı ve başta yoksullar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere milyonlarca kaybedeni olduğunu biliyoruz. Dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ülkelerinin daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi üyeleri başta olmak üzere, çatışma bölgelerine asker ve silah gönderen, saldırı ve işgalleri destekleyen hükümetlerin tüm savaş kayıplarından ve insani krizlerden sorumlu olduğunu hatırlatıyoruz.

Ukrayna, Afganistan, Irak, Libya, Suriye, Yemen ve daha sayamadığımız pek çok yerdeki savaşları çıkaran hükümetlerin; bu savaşlardan nemalanmaya çalışan hükümet ve şirketlerin; doğayı, toplumu, kadınları, LGBTİ+ları ve tüm “öteki” gördüklerini zapturapt altına almaya çalışan erkek egemen kurumların dünyada barış istemediğini görüyoruz.
Biz kadınlar BARIŞ istiyoruz. Kalıcı, sürdürülebilir bir barışı elbirliğiyle kurmak istiyoruz.”

Ekoloji mücadelesinde kadınlar her zaman en önde. Bergama’dan Cerattepe’ye, Akbelen’den İkizdere’ye, İkizköy’den Kızılcaköy’e, Kazdağları’ndan Madra’ya, Loç Vadisi’nden Kirazlıyayla’ya, Gerze’den Kamilet Vadisi’ne, Munzur’dan İnay’a, Peri Suyu’na, kadınlar her yerde mücadelede…

Ülkemizin doğal varlıklarına el koyan ve doğayı meta olarak gören ataerkil kapitalist sistemin yarattığı ekolojik yıkımlar da en çok kadını ve çocukları vuruyor. Her gün üç kadının öldürüldüğü ülkemizde kadınlar canlarının derdine düşmüşken bir yandan da yaşam alanlarını, ormanlarını, tarım alanlarını, zeytinlikleri korumak için yollara düşüyor.

Ekoloji mücadelesinde yer alan kadınlar arasında dayanışmayı ören ve ekoloji alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden Ekoloji Birliği Kadın Meclisimiz de 8 Mart nedeniyle yaptığı açıklamasında;

“Kalkınmacı, sömürücü, baskıcı kapitalist sistemin istilacı olduğunun, bu düzenin doğayla insan, kadınla erkek arasında savaşlara neden olduğun da farkındayız. Sınırsız büyüme üzerine kurulu bu düzende, ekolojik kırımlara yol açan ve kadın ve çocuklara daha fazla zarar veren savaşa ve savaş ekonomisine karşı, yeryüzüyle bir olacak ve kadınlar olarak barışı egemen kılmak için öncü olacağız. Tüm kız kardeşlerimizle birlikte, emeğimizin, bedenimiz, yaşamımız ve tüm canlıların hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Ekoloji Birliği olarak kadın ve lgbti+’ların her alanda eşit temsil ve şiddetsiz bir hayat için verdikleri mücadelelerinin yanındayız.

YAŞASIN 8 MART, KADINLARIN ULUSLARARASI BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ!