Ana Sayfa > Haberler > Cudi’deki yangını halk kendi imkanlarıyla söndürüyor, yetkililerin ilgisizliği düşündürüyor

Cudi Dağı eteklerinde çıkan ve dört gün boyunca devam eden yangını bölgede yaşayanlar kendi çabalarıyla söndürmeye çalışırken, yurttaşlar yardım için aradıkları yetkililerden yetkililerden “Bizi meşgul etmeyin” yanıtı aldıklarını iddia ediyorlar.

Şırnak merkez ve ilçe kırsallarında yer alan Cudi, Gabar ve Besta bölgelerinde bu yıl askerli operasyonlar sonrası birçok kez orman yangını yaşandı. Yangınlardan kaynaklı şimdiye kadar yüzlerce ağaç küle dönerken, canlıların yaşam alanları ise yok oldu. Yangınların birçoğu ise, ya kendiliğinden söndü ya da bölgedeki yurttaşlar tarafından söndürüldü.

En son yine Cudi Dağı eteklerinde bulunan Cevizdüzü (Cifane), Anılmış (Gündikê Remo) ve Üçkiraz (Nêvava) köylerinde çıkan yangınlar bir kez daha bölgedeki yurttaşlar tarafından söndürüldü. Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, yangınların 4 gün aralıksız devam ettiğini, yardım çağrılarına ise yetkililer tarafından yanıt verilmediğini belirtti.

AĞAÇ KIYIMI DA SÜRÜYOR

Bunun yanı sıra son aylarda korucular tarafından Cudi Dağı bölgesinde yüzlerce ağaç kesildi. Halen devam eden ağaç kıyımından elde edilen odunlar ise, çevre kentlerde satılıyor. Yangının çıktığı köy sakinleri, hem yangınlara hem de yaşanan ağaç kıyımına dair sessizlik ve duyarsızlığa tepki gösteriyor.

YETKİLİLERDEN “BİZİ MEŞGUL ETMEYİN” CEVABI

Cevizdüzü  köyü sakinlerinden Kudret Kazan, en son çıkan yangının 4 gün aralıksız devam ettiğini, yardım çağrılarına ise yanıt verilmediğini belirtti. Bir gün boyunca yangını söndürmek için çaba harcadıklarını belirten Kazan, “Söndürme çalışmaları sırasında az kalsın biz de yanıyorduk. Çünkü yangın ilerliyordu ve elimizde yangını söndürebileceğimiz bir şey yoktu. Yangının çıktığı yerde su yoktu. Yangını toprakla söndürmeye çalıştık. Karakolu, itfaiyeyi ve belediyeyi aradık. Ancak ‘Bizi meşgul etmeyin’ deyip, telefonları yüzümüze kapattılar. Bir taraftan ağaçlarımız korucular tarafından kesiliyor diğer taraftan askerler tarafından ağaçlarımız yakılıyor” diye konuştu.

Bölgenin “nefessiz” bırakılmak istendiğine dikkati çeken Kazan, “Hangi vicdanla ağaçları kesiyorsunuz ve yakıyorsunuz” diye sordu. “Onların da bir canı var” diyen Kazan, şöyle devam etti: “İnsan ağacı kesmez, yakmaz. Bu insanlığa sığmaz. Bir ağaç yakılması ve kesilmesi bizi ölüme yakınlaştırır. 3 aya yakındır Cudi yanıyor. Cudi’nin çığlığını kim duyuyor? Sizlerin sessizliği doğa katliamına neden oluyor” ifadelerini kullandı.