Ana Sayfa > Dünya > ABD’de bir günde hava sıcaklığı 31 derece düştü, kar yağdı

ABD’de bir günde hava sıcaklığı 31 derece düştü, kar yağdı

Küresel ısınma bütün dünyanın dengesini bozarken ABD’de Denver, Cheyenne, Wyoming bölgesinde birkaç saat içerisinde hava sıcaklığı yaklaşık 31 derece düştü. Aşırı sıcakların ardından gelen kar yağışı şaşkınlık yarattı.

ABD‘de meydana gelen kutup girdabı, Montana ve Colorado eyaletlerinde sıcaklıkların kısa bir süre içinde 30 ila 33 derece arasında düşmesine neden oldu. Hava Forum’da yer alan habere göre, bir gün öncesinde 30-35 dereceler ile yaz mevsimini yaşayan ABD halkı, saatler içerisinde aniden kış mevsimine geçti ve sıcaklık 1-3 derecelere düştü. Düşüş sonrası iki eyalet kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı

Küresel ısınma bütün dünyanın dengesini bozarken, ABD tarihinin en karmaşık günlerinden birini yaşıyor. ABD’nin batısındaki California eyaleti orman yangınları ile mücadele ederken ülkenin ortasında yer alan Colorado’da mevsim normallerinin altında seyretti. Colorado’da birkaç saat içerisinde hava sıcaklığı yaklaşık 31 derece düştü. Aşırı sıcakların ardından gelen kar yağışı şaşkınlık yarattı. 33 derecelerden 2 dereceye düşen hava sıcaklığı beraberinde kar yağışını da getirdi.

SOKAKLAR BEYAZ ÖRTÜYLE KAPLANDI

Hafta sonu yapılan hava tahminlerinde ABD’de bazı eyaletlerde sıcaklıkların bir günde 30 derece düşeceği ve kar yağışı görüleceği iddia edilmişti. Beklenen oldu ve bazı ABD eyaletleri eylül ayında kar yağışı sürprizi yaşamaya başladı. Bunun ardından Colorado eyaletinde yer alan başta Denver ve Springs şehirleri olmak üzere birçok şehre doğa ve meteoroloji meraklısı insanlar akın etti.

Eyaletteki Denver, Wyoming ve Cheyenne bölgelerinde kar yağışı başlarken, yetkililer uyarıda bulundu. Bölgede aşırı sıcakların ardından kar yağışının başlaması üzerine yetkililer, “Kar yağışı ağaçlara ve binalara zarar verebilir. Bazı bölgelerde elektrik kesintisi meydana gelebilir” dedi.

Eyalet tarihindeki en erken kar yağışı olarak tarihe geçen doğa olayı ile ilgili meteoroloji uzmanları açıklama yaparak soğuk havanın bir süre daha devam edeceğini duyurdu.

Eylül ayında yağan karla şaşıran ABD’liler şaşkınlıkla bu ilginç ve az görülen doğa olayını izlemek için bu eyaletlere akın etti, eylül ayında yağan kar haberi sosyal medyada da yoğun şekilde paylaşıldı.

Bu hava olayının yarından itibaren etkisini azaltarak sona ermesi, hava sıcaklığının perşembe gününden itibaren mevsim normallerine yükselmesi bekleniyor.

KUTUP GİRDABI NEDİR?

Kutup girdabı, kutuplarda her zaman bulunan soğuk halkasının aşağı doğru yayılması sonucu Kanada ve ABD‘de sıcaklığın bir anda 25-30 derece düşmesini sağlayan soğuk akımı dalgası olarak biliniyor.