Ana Sayfa > Bildiriler > Çırpılar Termik Santrali’ne verilen ÇED onayı iptal edildi

Çırpılar Termik Santrali’ne verilen ÇED onayı iptal edildi

Çanakkale‘de, Yenice İlçesi Çırpılar Köyü yakınlarında yapılması hedeflenen Çırpılar Termik Santrali ve kömür sahası için hazırlanan ÇED Raporu’na verilen olumlu karar iptal edildi. TEMA Vakfı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından 2018 yılında açılan davada bilirkişi, Santral’ın ormanları ve çevreyi olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Çanakkale‘de, Yenice İlçesi Çırpılar Köyü yakınlarında yapılması hedeflenen Çırpılar Termik Santrali ve kömür sahası için hazırlanan ÇED Raporu’na verilen “olumlu” kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Yılda 3.52 milyon ton kömürle çalıştırılması öngörülen santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29 Haziran 2018’de “ÇED olumlu” şeklinde kararla izin verilmişti.

BİLİRKİŞİ: ORMANLAR VE ÇEVRE OLUMSUZ ETKİLENECEK

TEMA Vakfı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından 2018 yılında “kararın iptali ve yürütmenin durdurulması” talebi ile dava açılmıştı. Dava sürecinde mahkemenin kararı doğrultusunda bilirkişi keşfi yapılmış ve bilirkişi heyeti hazırladığı raporda “Santral’ın ormanları ve çevreyi olumsuz etkileyeceği” yönünde görüş bildirmişti. Bilirkişi heyetinin raporunu gözününe alan mahkeme, buna göre bakanlığın verdiği “ÇED olumlu” kararının iptaline karar verdi.

Santral’ın kurulması planlanan alanda tarım arazilerini içinde barındıran Agonya Ovası ve bölge halkının içme suyu ihtiyacını karşılayan Gönen Barajı bulunuyor. Agonya Ovası’nda 30 bin dekar alanda önemli oranda ve çeşitlilikte tarımsal üretim yapılıyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yerel halkın da desteğiyle, bölgedeki diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte beş yıldan beri sürece itiraz ediyor ve bölgede yaşayanlara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyordu. İmza kampanyalarıyla projenin zararlarını anlatan STÖ’ler, Cumhurbaşkanlığı’ndan Başbakanlığa, Meclis Başkanlığı’ndan yöre milletvekillerine kadar pek çok merciiye başvurmuş ancak sonuç alamamıştı.

KARAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA SOSYAL MEDYADA İLGİ ODAĞI OLDU

Mahkemenin iptal kararı TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Her Yer Kazdağları ve Kazdağları Kardeşliği grubu tarafından Twitter, Facebook gibi sosyal medyada “Müjdemizi isteriz” şeklinde çeşitli etkinliklerle duyuruldu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de, karar hakkındaki açıklamasını “TEMA Vakfı ve Derneğimiz tarafından Çanakkale Yenice ilçesi, Çırpılar ve Kovancı Köyü mevkiinde planlanan “Çırpılar Kömürlü Termik Santralı” hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının iptali için açılan davada Mahkeme ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi” şeklinde duyururken, ayrıca sürece katkısı olan ve emek verenlere de teşekkür etti.

“5 yıldır sürdürdüğümüz bu mücadelede emeği geçen Agonya köylülerine ve muhtarlarına, Yenice, Kalkım, Akçakoyun, Edremit Körfezi halkına, Türkiye’nin her yanından destek olan herkese, Agonya -Yenice Dayanışması’na, Çanakkale ZMO’ ya, İda Dayanışma’ya, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’ne, Çanakkale Belediyemize, Edremit Belediyemize, Küçükkuyu Belediyemize, Balıkesir ve Çanakkale CHP milletvekillerimize, dava ortağımız TEMA’ya ve alanda ve itiraz dilekçelerimizin hazırlanmasında çalışan tüm dernek üyelerimiz ve bilimsel destek veren tüm bilim kurulumuza ve avukatımız Ömer Aykul’a çok teşekkür ederiz. Çok mutluyuz!”