Ana Sayfa > Bildiriler > Çine’deki zeytin festivaline de zeytini katleden şirketler sponsor oldu

Çine’deki zeytin festivaline de zeytini katleden şirketler sponsor oldu

Çine’de 20-21 Kasım tarihlerinden düzenlenecek zeytin festivaline maden firmasının sponsor olması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Özer Akdemir festinal kapsamında adının asırlık bir zeytin ağacına verilmesini reddetti, ekoloji örgütleri festivalin sonlandırılmasını talep etti.

Aydın ilinin Çine ilçesinde 20-21 Kasım tarihlerinden düzenlenecek zeytin festivaline maden firmasının sponsor olması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Özer Akdemir festival kapsamında adının asırlık bir zeytin ağacına verilmesini reddetti, ekoloji örgütleri festivalin sonlandırılmasını talep etti.

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ile Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ortak basın açıklaması düzenledi. AYEP ve ÇİYAP tarafından hazırlanan ortak basın metni ile Çine’de bu yıl birincisi gerçekleştirilecek olan “1. Çine Uluslararası Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali / Memecik Fest…”e maden şirketi patronlarının sponsor olması protesto edildi. Öte yandan Ekoloji Birliği Basın Komisyonu üyesi ve Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, festival etkinlikleri kapsamında adının asırlık bir zeytin ağacına verilmesini festivale maden patronlarının sponsor olmasını gerekçe göstererek reddetti.

Doğa, çiftçi tüketici dostu tarımın savunulduğu belirtilen ancak, sponsorların doğayı/zeytini katleden maden patronlarının olduğunu belirtmeyen duyuru | Kaynak: Çine Belediyesi

FESTİVALE MADEN PATRONLARI SPONSOR OLUYOR

AYEP ve ÇİYAP tarafından ortak yapılan yazılı açıklamada ise; festivalin Çine ve kadim zeytin ağaçlarının tanıtım açısından çok olumlu bir düşünce olduğu belirtilerek, “Ancak bu festivale, ölmez ağacını öldürenler sponsor oluyor! Maalesef bu festival’in sponsoru Kaltun Madencilik. Festival’in tanıtım afişinde Büyükşehir Belediye Başkanı ile Çine Belediye Başkanı’nın isimlerinden evvel Güney Ege Zeytinciler Derneği Başkanı ünvanıyla madenci Osman Aydın’ın ismi yazılmış. Başka bir afişte de Mehmet Zengin Köfte’nin ismini görüyoruz. Onun sahibi de bizi yine Kaltun Maden’e götürüyor” denildi.

“YEŞİL YIKAMA” YAPMAK İSTİYORLAR

“Sosyal demokrat” belediyelerin son dönemde bu tür organizasyonlarda maden ve termik şirketlerini sponsor yapmalarını eleştiren açıklamada, “Madenci şirket, bu festivale sponsor olarak hayat ağacının simgelediği bütün pozitif değerleri kendine mal ederek yaşama kasteden faaliyetlerini, yaşam simgelerinin arkasına saklayıp sürdürmek istiyor. İngilizce “Greenwashing” denilen, Türkçe’ye “Yeşil yıkama” olarak çevrilen, doğa katili sermaye gruplarının, kamuoyunda kirlenen imajlarını bu türden organizasyonlarla düzeltme çabasından başka bir şey değil bu” ifadelerine yer verildi.

AKDEMİR: “BU İSİMLERLE ANILMAK BİLE BİR ONUR, ANCAK…”

Öte yandan, Festival kapsamında “Doğa ve çiftçi dostu bir tarım mücadelesine ömrünü adayan”lar için oluşturulmak istenen “Zeytin Şükran Ormanı”nda ismi asırlık bir zeytin ağacına verilecek kişiler içinde geçen Ekoloji Birliği Basın Komisyonu Üyesi ve Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir de bir açıklama yaparak etkinlikten adının silinmesini istedi.

Özer Akdemir

Yaşamını doğa koruma mücadelesine adayan ve bugün hayatta olmayan Saynur Gelendost, Hayrettin Karaca, Manisa Tarzanı, Victor Ananias, Ali Ulvi – Aysin Büyüknohutçu‘lar gibi isimlerle adının yan yana anılmış olmasının bile kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirten Akdemir, şöyle dedi: “Ancak, yıllardır Aydın’ın, Çine’nin dağlarında, ovalarında zeytin ağaçlarını, çamları katleden, suları yok eden, doğayı ve emeği sömüren, işçileri silikozis hastası yapıp kapı önüne koyan maden patronlarının, “ölmez ağaç zeytin” adına gerçekleştirilen böylesi bir festivale sponsor yapılmasını doğru bulmuyorum. Kamu kurumlarının da bu şirketlerin algı çalışmalarına uygun zemini sunmamaları gerektiğini düşünüyorum. Bu gerekçelerle, Çine Belediyesine gösterdikleri duyarlılık ve nezaket için teşekkür ederken, festival sponsorları ile ilgili eleştirilerimi anlayışla karşılamalarını ve bu koşullarda adımın “Zeytin Şükran Ormanı” etkinliğinden çıkarılmasını rica ediyorum.”

MİLAS’TA DA TERMİKÇİ ŞİRKET FESTİVAL SPONSORU OLMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Muğla’nın Milas ilçesinde yapılan zeytin hasat şenliğine de bölgenin en büyük kirleticilerinden Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali (YK Enerji) sponsor olmuştu. Festivalde bu sponsorluğu protesto eden İkizköylü yaşam savunucusu Deniz Gümüşel gözaltına alınmıştı.

Evrensel