Ana Sayfa > Bildiriler > DAÇE: 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yaşam Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz

DAÇE: 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yaşam Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Ekosistemin onarımı ve yenilenmesi için herkesin harekete geçmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Ekosistemin onarımı ve yenilenmesi için herkesin harekete geçmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu. Açıklamasını “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nde yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” vurgulamasıyla yapan DAÇE, küresel düzeyde yaşanmakta olan iklim krizi ve kuraklık tehdidi ile ülke genelinde ve Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşanmakta olan can yakıcı ekolojik sorunlara da değinerek, “2021 yılı için belirlenen teması olan “Ekosistem Onarımı ve Yenilenmesi” için herkesin harekete geçmesini bekliyoruz” dedi. DAÇE‘nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü için yaptığı açıklama şöyle:

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NDE YAŞAM HAKKIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Dünyada uygulanan vahşi kapitalizm, plansız sanayileşme ve kalkınma programları, insanlara dayatılan aşırı tüketim alışkanlıkları, bütün varlıkları tüketme noktasına getirmiştir. Bu politikalar hava,su ve toprak kirlilikleri oluşturmanın yanında eşitsizliği, adaletsizliği, yoksulluğu,işsizliği, savaşları da beraberinde getirdiği için BM 1974 yılında 5 Haziran günlerini “Dünya Çevre Günü” ilan ederek gezegeni kurtarmayı hedeflemiştir.

Ama ne yazık ki 1974 ten günümüze kadar Doğal Yaşam daha çok tahrip edilmiştir. Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim krizi felaketiyle karşı karşıyadır. Bu krizin sonucunda aşırı yağışların ve buzulların erimesinden dolayı oluşan seller, kuraklık, türlerin yok oluşu, gıda kriziyle ortaya çıkan açlık, iklim göçleri artık yaşamsal krizlere neden olmuştur.

Dünyada uygulanan bu politikalardan ülkemizde çok etkilenmiştir. Rant politikaları sonucu sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, dereler birer rant alanı haline dönüşmüş, yeraltı ve yerüstü su kaynakları,hava ve toprak kirletilmiş, çevre sorunları artmış durumdadır.

— Ülkemizdeki bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri küresel bir saldırı altındadır. Bu saldırının sonucunda şirketler çok kar ederken doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir.

— Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla Dünyanın 10 büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur ve sanayileşme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi ve nükleer çöplüğü haline dönüşmektedir.

— Ülkemizde artık temiz hava solumak, Kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Doğal kültürel ve tarihi varlıklara yönelik sistematik saldırılarından Salda Gölü de olumsuz etkilenmiştir.

— Tarım topraklarımız tarım zehirleriyle kirletilmiş, ithalata dayalı güvensiz gıda tüketimine mahkûm edilmekteyiz. Marmara denizinin ölümüne hepimiz tanık oluyoruz.

— Bölgemizde yıllarca Nükleer karşıtı itirazlarımız görmezden gelinerek felaketin habercisi olan Akkuyu Nükleer santralin zemininde oluşan çatlaklıklar önlenemeden inşaatı devam etmektedir.

— Bölgemizde; kurulan Balık Çiftlikleri, Termik Santraller, Çimento Fabrikaları, İskenderun Demirçelik Fabrikası, İskenderun limanından yapılan ithal Hayvancılık, Vahşi Madencilik, Orman Katliamları, Bilimsel Planlara aykırı yapılan kentleşmeler, Havamızı Toprağımızı Suyumuzu kirletmiş Sağlığımızı bozmuştur. Bölgemiz KURAKLIK KRİZİ ile karşı karşıyadır.

Gezegenimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dünya artık alarm veriyor.

Bölgemizdeki ve Ülkemiz de ki bu talan zihniyeti hepimizi geleceksiz bırakacaktır. Toprağımız, Suyumuz, Havamız ve Yaşam Hakkımız için Doğamızı ranta kurban eden bu politikaların karşında mücadeleleri etkinleştirmek için,başta yerel yöneticiler olmak üzere meslek odalarını, STKları ve halkı mücadele etmeye davet ediyoruz. Çevre Günü‘nün 2021 yılı için belirlenen teması olan “Ekosistem Onarımı ve Yenilenmesi” için herkesin harekete geçmesini bekliyoruz.

DOĞU AKDENİZ ÇEVRE DERNEKLERİ (DAÇE)

DAÇE BİLEŞENLERİ: Antakya Çevre Koruma Derneği, Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Samandağ Çevre ve Turizm Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)