Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Şehir Plancıları Odası’ndan Basmane Çukuru hakkında 6 maddelik bildiri

Şehir Plancıları Odası’ndan Basmane Çukuru hakkında 6 maddelik bildiri

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Konak’ta yer alan, uzun yıllar boyunca kazılmış halde duran ve kamuoyunda Basmane Çukuru olarak adlandırılan araziyle ilgili altı maddelik bir bildiri yayımladı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bir süredir tartışmalara konu olan “Basmane Çukuru” için yazılı bir açıklama yaptı. Şehir Plancıları Odası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Güldal’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret etmesinden sonra tekrar kent gündemine gelen Basmane Çukuru’nun mülkiyeti konusuyla ilgili altı maddelik bir bildiri yayımladı.

“SÖZLERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak “Basmane Çukuru” süreci hakkında, yasal kılıfa uydurulmuş işlemlerin meşru olmayabileceğini, kamuyu temsil etme iddiasındaki isimlerin yasaların dışına çıkmış olabileceğini iddia ettikleri belirtilen açıklamada, “Açıklamamızda dayanak aldığımız belgelerin hepsi, altında imzası bulunan aktörlerin hepsinin elinde bulunduğu dikkate alındığında her bir iddiaya, laf kalabalığı yapmaksızın açık ve net yanıtlar verilmesi, belgelerin kamuoyu ile paylaşılması onların sorumluluğundadır” denildi ve oda olarak sözlerinin arkalarında olduğu vurgulandı.

“KİMSE SUSKUN KALACAĞIMIZI SANMASIN”

Belediye mülkiyetinde bulunan ve bugün ‘Basmane Çukuru’ olarak anılan eski garaj alanının, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete geçirilmesi, uygunsuz ve yersizdir” diye devam edilen açıklamada bu uygunsuzluğun dile getirilmesinin meşru bir eleştiri hakkı olduğu ve bu hakkın kısıtlanmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. Son olarak açıklamada şunlar kaydedildi: “Odamıza yapılan açık tehdit ve hakaretler karşısında, suskun kalacağımızı kimse düşünmemelidir. Hukuki haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz bilinmelidir.”

Odanın açıklamasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Güldal’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret etmesinden sonra tekrar kent gündemine gelen Basmane Çukuru’nun mülkiyeti konusuyla ilgili Basmane Çukuru’na dair zorunlu açıklama başlıklı metinde şu ifadelere yer verildi:

  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, kamu çıkarlarının savunucusudur ve kamu kaynaklarının nasıl harcandığının takipçisidir. Bu hakkını, Anayasanın 135. Maddesinden almaktadır. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bir konuyu gündemine aldığında, sürecin parçası olan aktörlerin kimliğine göre değil, gerçekleştirilen eylemlere ve eylemlerin sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapar. Aktörler arasında bir ayrım yapmaz.
  • “Basmane Çukuru”na ilişkin olarak 14.07.2020 tarihinde yapmış olduğumuz basın açıklaması, TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeye dairdir. Açıklamamızda şirket isimlerine yer verilmiş olmasının nedeni de, bu şirketleri muhatap görmemiz değil, bu şirketlerin yaşanan sürece az ya da çok dahil olmuş olmalarından kaynaklanmaktadır.
  • 14.07.2020 tarihli açıklamamızda, TMSF tarafından şirket hisselerine değil de, şirketlere el koyduğunu ifade etmemiz ve 1997 yılında gerçekleştirilen ihale için ihale usulüne dair söylenmemiş olsa da, “pazarlık” ifadesini kullanmamız, hatalı olmuştur. Bu hata, konunun ekseninin kaydırılmasına olanak sağlamış, bir kamu mülkiyetinin özel mülkiyete devredilmesinin gayrimeşruluğunun üzerini örtmek için kullanılmaya çalışılmıştır.
  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Basmane Çukuru” süreci hakkında, yasal kılıfa uydurulmuş işlemlerin meşru olmayabileceğini, kamuyu temsil etme iddiasındaki isimlerin yasaların dışına çıkmış olabileceğini iddia etmektedir. Basın açıklamamızda yer alan diğer tüm değerlendirmelerin referansları bulunmakta olup zaten açıklamada da buna yer verilmiştir. Ayrıca konuya ilişkin kimi belgeler basına da yansımıştır. Açıklamamızda dayanak aldığımız belgelerin hepsi, altında imzası bulunan aktörlerin hepsinin elinde bulunduğu dikkate alındığında; her bir iddiaya, laf kalabalıklığı yapmaksızın açık ve net yanıtlar verilmesi ve  belgelerin kamuoyu ile paylaşılması onların sorumluluğundadır.
  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, sözünün arkasındadır. “Peşkeş çekmek”, TDK tarafından “verilmemesi gereken bir şeyi uygunsuz bir amaçla veya yersiz olarak birine vermek” olarak tanımlanmıştır. Belediye mülkiyetinde bulunan ve bugün “Basmane Çukuru” olarak anılan eski garaj alanının, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete geçirilmesi, uygunsuz ve yersizdir. Bu uygunsuzluğun dile getirilmesi, doğal ve meşru bir eleştiri hakkıdır. Bu hakkın kısıtlanmaya çalışılması kabul edilemez.
  • Son olarak; odamıza yapılan açık tehdit ve hakaretler karşısında, suskun kalacağımızı kimse düşünmemelidir. Hukuki haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz bilinmelidir.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top