Ana Sayfa > Dünya > Brezilya, Amazonlardaki ormansızlaşmanın geçen yıl yüzde 50 azaldığını açıkladı

Brezilya, Amazonlardaki ormansızlaşmanın geçen yıl yüzde 50 azaldığını açıkladı

Brezilya’nın uzay ajansından alınan verilere göre Amazon yağmur ormanlarında orman tahribatı oranının 2023’te, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50 azaldığı görüldü. Brezilya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amazonlardaki ormansızlaşmanın 2023 sonuna kadar yüzde 50 azaldığını duyurdu.

Brezilya‘nın uzay ajansından alınan verilere göre Amazon yağmur ormanlarında orman tahribatı oranının 2023’te, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50 azaldığı görüldü. Amazon yağmur ormanlarında yaşanan ‘ormansızlaşma’ oranı, 2023’te yüzde 50’ye yakın bir oranda azaldı.

BBC’nin haberine göre, önceki yıllara göre daha az olsa da tahrip edilen alan, hala çok fazla, 4 bin 702 kilometrekare genişliğinde; bu da neredeyse İstanbul‘un büyüklüğüne denk geliyor.

Ormansızlaşmanın azalması, 250 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınmasını engelledi. Brezilya’nın emisyonlarının yaklaşık yarısı ormansızlaşmadan kaynaklanıyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, göreve başladığı bir yıl önce 2030’a kadar Amazon’daki orman tahribatını sona erdirmeyi taahhüt etmişti. INPE’nin ön verilerine göre, 2023’te Amazon’da 5 bin 153 km² alan yok edildi. Bu, 2022 yılında 10 bin 278 km² olan ormansızlaşma alanından oldukça düşük.

Dünyadaki En Büyüleyici Orman: Amazon Yağmur Ormanları

Başkan Lula, Amazon’daki ormansızlaşmayı 2030 yılına kadar sona erdirme sözü verdi

Başkan Lula 2030’a kadar ormansızlaşmayı sona erdirme sözü verdi

Devlet Başkanı Lula, 2022 yılındaki COP27 iklim zirvesindeki konuşmasında, “Amazon yağmur ormanlarını yeniden canlandırma” sözü vermiş ve “iklim suçlularını takip etme” taahhüdünde bulunmuştu. Yağmur ormanlarının yıkımı, eski başkan Jair Bolsonaro‘nun yönetimi altında 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Brezilya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amazonlardaki ormansızlaşmanın 2023 sonuna kadar yüzde 50 azaldığını duyurdu. Bakanlık, 12 Ocak’ta yaptığı açıklamada, geçen yıl Amazon yağmur ormanlarındaki tahribata ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Açıklamada, ormansızlaşmadaki gerilemeyle “Paris Anlaşması’na bağlılığın ve ülkenin iklim değişikliğiyle mücadeledeki öncü rolünün yeniden teyit edildiği” aktarıldı. Ocak ve kasım arasında ormansızlaşmadaki yüzde 50,5’lik düşüşün, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın liderliğindeki hükümetin ve kurumların tedbirlerinin sonucu olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, tedbirler kapsamında, Amazonlardaki bitki örtüsüne karşı işlenen suçlar için düzenlenen ihlal yasasının, 2019’dan 2022’ye kadar, aynı dönemin ortalamasına kıyasla yüzde 114 daha fazla uygulandığını söyledi. Ormansızlaşmanın azalmasının, 250 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınmasını engellediği kaydedildi. Yetkililer, Brezilya’nın emisyonlarının yaklaşık yarısının ormansızlaşmadan kaynaklandığını ve Lula da Silva’nın ormansızlaşmayı 2030 yılına kadar sıfıra indirme sözü verdiğini belirtiyor.

Brezilya Amazon’da Ormansızlaşmayı 2030’A Kadar Durdurma Planını Açıkladı

Bakanlık ayrıca, Amazon’daki yasa dışı faaliyetlerle mücadelede hükümetin taahhüdünün devam ettiğini ifade etti. Çevre koruma kurumu Ibama‘nın artan denetim çabalarının, Brezilya’daki orman tahribatındaki düşüşü sağlamada önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva, düşen oranın Ibama’nın yağmur ormanlarındaki devam eden çalışmalarının bir “yansıması” olduğunu söyledi.

Brezilya, Endonezya Ve Kongo, Amazon Ormanlarını Korumak Için Ittifak Kurdu

Dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazon’un % 60’ı Brezilya’da bulunuyor

Bolsonaro döneminde ormansızlaşmada rekor kırılmıştı

Dünyanın en büyük tropikal ormanları olarak bilinen Amazonlar, bir önceki aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde her yıl rekorlar kırarak ciddi miktarda ormansızlaşmaya maruz kalmıştı.

Brezilya Amazonları’nda Rekor Seviyelerde Ormansızlaşma Görüldü!

Bolsonaro, 2019’da iktidara geldikten sonra Amazon ormanlarında ağaçların kesilmesi ve yasa dışı madencilik yaygınlaştı. 2022’ye gelindiğinde ormansızlaşma tarihi seviyelere ulaştı ve sadece 2022’nin ilk 6 ayında 3 bin 980 kilometrekare alan ormansızlaştı.

Amazon’da Yasadışı Ağaç Kesimiyle Suçlanan Brezilya Çevre Bakanı Istifa Etti

10 Ocak 2023’te göreve başlayan Lula, geçen yıl 277 bin hektar koruma alanı oluşturarak selefinin yol açtığı zararı ortadan kaldırmak için önlemler almaya başladı.

Dünya Haberleri