Ana Sayfa > Haberler > Belgesi Yayınlandı: İliç’te Liç Yığını Onay Belgesinde De Kurum’un İmzası Var!

Belgesi Yayınlandı: İliç’te Liç Yığını Onay Belgesinde De Kurum’un İmzası Var!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından göçük altında kalan dokuz işçiye halen ulaşılmayan Erzincaİliç’teki madende kayan yığın liçinin onay belgelerinin de eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildiğini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz facianın yaşandığı bölgedeki yığın liçi onayını Murat Kurum’un verdiğini kanıtlayan bir belge paylaştı. Deniz Yavuzyılmaz, “Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. fazına ait yığın liçi onay belgelerinin, dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 25 Şubat günü X hesabından Erzincan İliç’teki madende yığın liçi onay belgelerinin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildiğini açıkladı. Yavuzyılmaz’ın açıklaması şöyle:

“Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik. Kaynak: 13.09.2022 tarihli Çevre Bakanlığı resmi belgesi.”

Murat Kurum İliç için ne demişti?

İstanbul Barosu, Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facianın sorumlularıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuş, sorumlular arasında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, maden şirketi Anagold’un yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve müdürlük yetkilileri ve yapılacak soruşturma neticesinde yaşanan faciada sorumluluğu tespit edilecek diğer kişiler yer almıştı.

Daha sonra firmaya ÇED olumlu raporu verilmesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Kurum, “Faaliyet iznini biz vermiyoruz. ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne ilgisi var?” dedi.

KanalD‘de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programında açıklamalarda bulunan Kurum, şunları söylemişti:

“İliç’teki kaza sonrasında dönemin çevre bakanı ÇED raporu verdi, bundan oldu diyorlar. Çevre bakanlığı çevre faaliyetini, çevreye olan etkisi var mı yok mu buna bakar. Her şey kuralına göre olur, bozan varsa da gereği yapılır. Bakanlık bu işletmenin sorunu var mı yok mu buna bakar. Faaliyet izni veremez. 135 kez denetlemişiz ve bu işletmeyi de kapatmışız üç ay. 2008’den beri ÇED’i var buranın. Birim artırmak istiyorum demiş, sorun olup olmadığının bildirilmesini istemiş. 21 kuruldan görüş aldık ve şu tedbirleri alırsanız çevresel açıdan sorunu yoktur demişiz. İlgili bakanlıktan da faaliyet izni almış. Şimdi oraya siz ÇED verdiğiniz için burası kaydı diyorlar ÇED raporu ile toprak kaymasının ne ilgisi var.”

Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: Murat Kurum’a Sert Tepki: ‘Açıklaması Skandal, Faciada Büyük Sorumluluğu Var’

Kaynak: Cumhuriyet