Ana Sayfa > Bildiriler > Bartın Platformu: Değil 1 Milyon, 1 Kuruş Bile Alamazsın Hattat!

Bartın Platformu: Değil 1 Milyon, 1 Kuruş Bile Alamazsın Hattat!

Amasra’da termik santral kurmaya çalışan Hattat Holding’in, Bartın-Amasra halkına açtığı 1 milyonluk tazminat davası için duruşma öncesi bir araya gelen ekoloji örgütü bileşenleri bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Amasra’daki termik santral haritadan silinmiştir” söylemini tekrarlayan Bartın Platformu, Hattat Holding’e seslenerek “Değil 1 milypn, 1 kuruş bile alamazsın” denildi.

Amasra‘da termik santral kurmak isteyen Hattat Holding’in Amasra Belediyesi ve Belediye Başkanı Recai Çakır aleyhine açtığı 1 milyon liralık tazminat davasının ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yapıldı.

Amasra’da termik santral kurmak isteyen Hattat Holding, Bartın Platformu Eş Sözcülüğü görevini yürüten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır‘a ve Amasra Belediyesi’ne 1 milyon liralık tazminat davası açmıştı. Davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Dava öncesi Adliye önünde yapılan açıklamada “Davanın asıl amacı hukuki zaferle sonuçlanan termiksiz yaşam mücadelesini cezalandırmak ve mücadele edenleri sindirmektir” denilerek doğa ve yaşam mücadelesine devam sözü verildi.

Duruşma öncesi Adliye önünde yapılan açıklamada Hattat Holding’e seslenilerek “Değil 1 milyon, 1 kuruş bile alamazsın” denildi.

AMASRA’DAKİ TERMİK SANTRAL HARİTADAN SİLİNDİ

Bartın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları, duruşma öncesi bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına İstanbul Bartınlılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Karadeniz İsyandadır, Greenpeace, Tema Vakfı, Türkiye Ormancılar Derneği, Loç Vadisi Dayanışması, Yeşil Yaşam İnsiyatifi, Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş ve CHP Amasra İlçe Başkanı Seyhan Bilgin de katılım gösterdi. Eylemde “Bartın-Amasra’dan dersini aldın, milyon değil kuruş alamazsın”, “Termiksiz yaşam istiyoruz” yazılı pankartlar da taşındı.

Bartın Platformu’ndan Adnan Soylu‘nun okuduğu basın açıklamasında “Amasra’daki termik santral haritadan silinmiştir” söylemini tekrarlanırken, Hattat Holding’e seslenilerek “Değil 1 milyon, 1 kuruş bile alamazsın” denildi. Akıl dışı 1 milyon TL talepli manevi tazminat davası ile halkın sağlıklı yaşam hakkının gasp edilemeyeceğini ve halkın santrale karşı mücadelesini başarıya ulaşmasının sonucunu hazmedemeyen şirketin bu akıl dışı tazminat davası ile halkı sindiremeyeceği ifade ederken, “Biz Amasya ve Bartın halkı olarak bölgemizde tarım, turizm, balıkçılık ve ormancılıkla mutlu bir şekilde barış içinde yaşamak istiyoruz. Bu davalara da pabuç bırakmayız, bırakmayacağız” vurgulaması yapıldı.

HATTAT HOLDİNG, MÜCADELEMİZİN BAŞARIYA ULAŞMASINI HAZMEDEMEDİ

“Bartın ve Amasra halkı 16 yılı aşkın süredir Hattat Holding’in Amasra’mıza kurmayı planladığı termik santrale karşı örnek bir termiksiz yaşam mücadelesi vermektedir. Hattat Holding’in tüm hukuksuz girişimlerine karşı açılan 10’u aşkın dava zaferle sonuçlanmış ve en son Danıştay 6. dairesinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na termik santralin işlenmesini sağlayan değişikliği iptal etmesiyle Amasra’da termik santral haritadan silinmiştir.

Bugün ise Hattat’ın Bartın-Amasra halkının kararla mücadelesi sonucu hayata geçiremediği termik santrali son bir umutla yeniden canlandırmak amacıyla Bartın-Amasra halkının gözünü korkutmak için Amasra Belediye Başkanlığı ile Amasra Belediye Başkanı Sn. Recai Çakır nezdinde tüm Bartın-Amasra halkına karşı açtığı akıl dışı 1 milyon TL talepli manevi tazminat davası ile karşı karşıyayız.

DAVANIN AMACI TERMİKSİZ YAŞAM MÜCADELESİNİ CEZALANDIRMAK

Holdingin haksız ve hukuksuz tutum ve eylemleri Bartın-Amasra halkı tarafından çok iyi bilinmektedir. Davanın asıl amacı Bartın-Amasra halkının geçtiğimiz süreçte hukuki zaferle sonuçlanan termiksiz yaşam mücadelesini cezalandırma ve mücadele edenleri sindirmektir. Bu tarz davaların hukuk dünyasında örnekleri mevcuttur. insana, çevreye ve doğaya verecekleri zarardan çok, elde edeceği ayrı önemseyen şirketlerin hukuksuz ve pervasız projelerine karşı mücadele eden insanları baskı altına almak ve sindirmek için benzer davalar açtıkları, ancak bu davalara dünyanın hiçbir yerinde itibar edilmediği ve mahkemelerce reddedildiği bilinmektedir. Bu yönüyle İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin de bu davayı reddedeceğinden kuşkumuz yoktur.

Amacımız hiç kimsenin ticari yahut şahıs itibarını zedelemek değildir. Bizim amacımız Bartın-Amasra halkının, işçinin, emekçinin menfaatlerini korumak, bununla birlikte Çeşm-i Cihan Amasra’mızın doğasına, tarihine, madenine sahip çıkıp gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Amasra bırakmaktır. Belediye Başkanımız Recai Çakır’ın her zaman yanında olacağız. Recai Çakır Bartın demek, Amasra demektir. Recai Çakır’a yapılan her hareket Bartın ve Amasra halkına karşı yapılmıştır. Bu açıdan Hattat Holding’i de başından beri sürdürdüğü bu tür akıl dışı eylemlere son vermeye çağırıyoruz. Bartın-Amasra’dan dersini almış olan Hattat’a zırnık yok.”

DAVA 1 MAYIS 2022’YE ERTELENDİ

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davaya Recai Çakır, avukatları ve davacı taraf vekilleri katıldı. Çakır’ın avukatları davanın hem Belediyenin tüzel kişiliği hem de Çakır’ın şahsına karşı açıldığını bu durumun hukuken kabul edilemez olduğunu söylediler. Danıştay’ın söz konusu termik santralle ilgili kararları defalarca iptal ettiğini belittiler. Müvekillerinin santrale karşı açıklamalarının manevi tazminat doğurmayacağını beyan ettiler.

Mahkeme söz konusu mektubun İngilizceden Türkçeye çevrilmesi, bilirkişiye gönderilmesi ve tarafların şahitlerinin dinlenmesine karar vererek, dava dosyasında eksik olan basın açıklamalarının getirilmesi için 1 Mayıs 2022 tarihine ertelendi.

Kaynak: K2Haber