Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Aydoğan Yavaşlı: “Bu güzelim topraklara sahip çıkmalıyız”

Aydoğan Yavaşlı: “Bu güzelim topraklara sahip çıkmalıyız”

İlk gençlik edebiyatının ünlü isimlerinden şair ve yazar Aydoğan Yavaşlı, Bağbozumu ve Kurtuluş Şenlikleri kapsamında kitaplarını imzalama ve halkla söyleşi için Turgutlu Belediyesi’nin davetlisi olarak Turgutlu’ya geldi. 100’ün üzerinde kitabı bulunan Yavaşlı, kitaplarını imzalarken, bulunduğu standı ziyaret eden halkla da söyleşiler yapıyor.

“Bu güzelim topraklara mutlaka sahip çıkmalıyız!”

Aydoğan Yavaşlı, bu arada şenliklerin ikinci gününde, dün akşam da TURÇEP standını ziyaret ederek Çaldağı’ndaki nikel maden işletilmesinin kapatılması için imza verip, devam etmekte olan imza kampanyasına destek oldu.

Yavaşlı, imza atarken de “Bu güzelim topraklara mutlaka sahip çıkmak zorundayız. Dünya yüzünde bu toprakların eşi benzeri yok. Bu toprakları çöle çevirecek olan vahşi madenciliğe karşı Turgutlu halkının onurlu mücadelesine birazcık katkım olması benim için büyük mutluluk kaynağı” dedi.

Çaldağı mücadelesini edebiyata taşımıştı

İlk gençlik edebiyatının en ünlü isimlerinden olan şair ve yazar Aydoğan Yavaşlı’nın 100’ün üzerinde yayımlanmış kitabı bulunuyor ve edebiyat dünyasının en üretken yazarlarından biri olarak da biliniyor. Aydoğan Yavaşlı, ayrıca 2013 yılında yayımlanan “Yazlar da geçer” adlı romanıyla da Çaldağı mücadelesini edebiyata taşıyan isim oldu.

Aydoğan Yavaşlı’nın eseri Yazlar Da Geçer romanında arka planda Çaldağı mücadelesi de konu ediliyor. Sevginin ancak emek verilerek yaratılıp yaşatabileceği ve istenilirse her koşulda sürdürebileceği anlatılan kitabın sonunda, romanın kahramanı Gözde, İstanbul’dan tekrar Turgutlu’ya dönme kararı veren Kerim’e şöyle diyor: “Hani şu Çal Dağı var ya, yabancılara verilen… Çal Dağı’nın sülüklere peşkeş çekilmesine karşı durmanı istiyorum. Sana yakışan budur bence. Bunu yaparsan, dostluğumuz sürüyor demektir. O güzelim topraklara sahip çıkmalısın. Çıkanların yanında olmalısın. Öyle yapacağını da biliyorum. Çünkü bütün bunları bana zaten sen öğretmiştin. Sana teşekkür ederim, bana verdiklerin, öğrettiğin her şey için…“

“Doğa mücadelesi ilham kaynağım oldu”

Kendisine bu kitabı yazdıran nedeni ise Yavaşlı şöyle anlattı: “Bir sanatçının en büyük ilham kaynağıdır doğa. Doğa tüm canlıların yaşam kaynağı zaten. Dünyanın en cennet köşelerinden olan Türkiyemiz bugün tarihin en büyük doğa tahribatını yaşarken, bu doğa kıyımının sanat dünyasının da başlıca konularından biri olması gerektiğini düşünüyorum.

Turgutlu halkının yıllardır verdiği mücadeleyi yakından takip etmiş ve dünyanın en bereketli topraklarını yok edecek vahşi madenciliğe karşı yürütülen bu onurlu mücadele için tarihe de bir not düşülmesi gerektiğini düşünmüştüm. Bunun en iyi yollarından biri de edebiyat. Romanımın ana teması ise sevgidir. Yaşamın en temel özüdür sevgi. Bu yüzden de romanımda “insanı sevmek, önce doğayı sevmekle başlar” mesajını vermek istedim…”

Aslen kendisi de Manisa doğumlu olan Aydoğan Yavaşlı, bugün İzmir’de yaşıyor ve ilk gençlik edebiyatına yönelik eserler yazmaya devam ediyor.