Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Av. Cangı: “İzmirlilerin temiz ve ucuz su içebilmesi için Efemçukuru Altın Madeni mutlaka kapatılmalı” | Özer Akdemir

Av. Cangı: “İzmirlilerin temiz ve ucuz su içebilmesi için Efemçukuru Altın Madeni mutlaka kapatılmalı” | Özer Akdemir

Av. Arif Ali Cangı: Bu madenin bir an önce kapatılması gerekiyor. Kapatılmalı ki İzmirlilerin su için Çamlı Barajı yerine Gördes barajına mahkûmiyeti sona ersin. İzmirliler bu kadar pahalı su içmesin.

İzmir Konak Meydanı‘na kuş uçuşu 20 km uzaklıkta, kentin tek yüzeysel su toplama havzasında olan Efemçukuru köyü yakınındaki altın madeni birinci derece doğal sit alanında sondaj çalışmaları yapmaya devam ediyor. Kanadalı Eldorado Gold altın tekelinin Türkiye’deki şirketi TÜPRAG’a ait olan altın madenine karşı açılan davaların büyük çoğunluğunun avukatı olan Av. Arif Ali Cangı, altıncı şirketin bölgede kurduğu altın zenginleştirme tesisini çalıştırmak için her şeyi yapacağını söyledi. Cangı, yerel seçimler öncesi kentin suyunu doğrudan ilgilendiren altın madeni konusunun İzmir siyasetinin gündeminde olması gerektiği görüşünde.

“SUÇ İŞLENİYOR!”

Gündeme getirdiğimiz haber ve altın madeninin birinci derece doğal sit alanında yaptığı sondaj faaliyetlerinin görüntüleri, kentin gündeminde tartışılmaya başladı. Karabağlar Belediyesi tarafından bölgedeki maden sondajı çalışmalarına karşı açılan davada İzmir 6. İdare Mahkemesinin “1. derece doğal sit alanında hiçbir madencilik faaliyeti yapılamaz” kararına rağmen şirketin devam eden sondaj çalışmaları ile ilgili Av. Arif Ali Cangı’nın görüşlerini aldık. Cangı, sondajların Maden İşleri Genel Müdürlüğünden yeni bir ruhsat ve izin alınmadan yapılıyorsa Madencilik Mevzuatı açısından ortada bir suç olduğunu söyledi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MPEG) olaya hemen müdahale edip durdurması gerektiğini belirten Cangı, Orman Kanunu açısından da suç işlendiğini dile getirdi.

“ŞİRKET ZENGİNLEŞTİRME TESİSİNİ ÇALIŞTIRMAK İSTİYOR”

pray
Avukat Arif Ali Cangı

Av. Arif Ali Cangı, “Orman İdaresinin gerekli tutanağı tutup Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Ayrıca bir zarar söz konusu ise o zararın tazmini için talepte bulunması, olmazsa dava açması gerekiyor. Sondajların 1. derece doğal sit alanında yapıldığını, dolayısıyla İzmir Çevre İl Müdürlüğü’nün de sorumluluğunda olan bir konu olduğunun altını çizen Cangı, “Çevre İl Müdürlüğü’nün mutlak korunması gereken bir alanda yapılan sondaj faaliyetlerine müdahale edip durdurması gerekiyor. Ama anlaşılan gizli kapaklı, herkesten uzak sondaj çalışmalarını yapmaya devam ediyorlar. Bu şu anlama geliyor; madenci şirket daha önce kapasite arttırarak faaliyet süresini uzattı. Yeni rezervler bulur ise bunu işletmeye devam edecek. Baştan beri biz söylüyoruz, burada altın madeni çıkarmanın dışında bir zenginleştirme ünitesi fabrikası kurulmuş durumda. Şirket bu fabrikayı çalıştırmak için elinden geleni yapacak. Bölgedeki tüm altın rezervlerini çıkartıp burada işlemek isteyecektir” diye konuştu.

EFEMÇUKURU İZMİR SİYASETİNİN GÜNDEMİNDE OLMALI

Altın madeninin İzmir’in su havzasında kentin içme suyunu kirlettiğinin kesin olduğunu aktaran Cangı, “Bu madenin bir an önce kapatılması gerekiyor. Kapatılmalı ki İzmirlilerin su için Çamlı Barajı yerine Gördes barajına mahkûmiyeti sona ersin.  İzmirliler bu kadar pahalı su içmesin. Kendi bölgesinde ucuz elde edilebilecek su kaynağında kendi su ihtiyaçlarını görebilsinler” dedi. Yerel seçim öncesinde Efemçukuru Altın Madeninin mutlaka İzmir siyasetinin gündeminde olması gerektiğini belirten Cangı, “Bunun için çaba harcayacağız bütün bilgiler toplandıktan sonra gerekli suç duyuruları EGEÇEP tarafından yapılacaktır” dedi.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top