Ana Sayfa > Bilim > AP iklim toplantısında siyanürle altın ayrıştırmaya karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı

Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’da Kanadalı altın tekellerinin siyanürle madenlerden altın çıkarma planları Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir toplantıda ele alındı. AP siyanürlü altın aramaya hâlâ sıcak bakmıyor.

Avrupa Parlamentosu’nda Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’da Kanadalı altın tekellerinin siyanürle madenlerden altın çıkarma planları ele alındı. Her üç ülkeden çevre hareketi temsilcilerinin katıldığı toplantıda tekellerin altın uğrunda doğayı nasıl tahrip ettikleri gözler önüne serildi.

Avrupa Parlamentosu Kuzey Yeşilleri/Avrupa Birleşik Solu (GUE/NGL) Grubu Üyesi Yunan milletvekilleri Konstantinos Arvanitis ve Stelios Kouloglou’in daveti üzerine gerçekleşen toplantıya Almanya Sol Parti AP Milletvekili Özlem Alev Demirel de katılarak bir konuşma yaptı.

Toplantıya Türkiye’den Kaz Dağları’ndaki altın aramaya karşı mücadeleyi örgütleyen “Su ve Vicdan Nöbeti” inisiyatifinden Filiz Ceylan Tekin, Bulgaristan’dan “Siyanürsüz Bulgaristan Koalisyonu”dan Daniel Popov, Yunanistan’dan Altın Madenciliğine Karşı Mücadele Komitesi Koordinatörü Kostas Eythimiou, Evros Dedeağaçı Altın Aramaya Karşı İnisiyatif temsilcisi Giorgos Demeridis ve Trakya Demokratik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Xristos Detsarides katıldı.

ÇEVRE VE DOĞA YOK EDİLİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan SYRIZA AP Milletvekili Arvanitis, daha önce işbaşında olan sol hükümet tarafından iptal edilen sinanürle altın arama çalışmalarının, kısa bir süre önce işbaşına gelen muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi tarafından onaylandığını belirterek bunun ülke doğası için büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat ekti. Yunanistan’da siyanürle altın arama faaliyetlerini asıl olarak Kanada tekeli Eldorado sürdürüyor. Yeni hükümet tarafından verilen izin kapsamında tekel Skouries altın maden ocağında çalışmalar yapabilecek.

Almanya Sol Parti AP Milletvekili Demirel de yaptığı konuşmada, Türkiye’de siyanürle altın aramaya karşı halkın geçtiğimiz yaz aylarında eşine az rastlanan şekilde büyük bir mücadele yürüttünü belirtereki, farklı ülkelerdeki benzer mücadelelerin daha fazla iletişim içinde olmasını önemsediklerini dile getirdi. Özellikle Ege’nin iki yakasından halkların mücadelelerini ortaklaştırmalarının, çevre mücadelesini de aşacak bir anlam kazanacağını vurguladı.

DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Geçtiğimiz yaz aylarında Kaz Dağları’nda altın aramaya karşı verilen büyük mücadeleyi anlatan Filiz Ceylan Tekin, uluslararası tekellerin farklı ülkelerde aynı yöntemlerle daha fazla kar için doğa ve çevreyi yok etmeye çalıştığına dikkat çekerek, buna karşı bölge halkının mücadelesinin ise devam ettiğine işaret etti. Ceylan Tekin, halkın verdiği mücadele sonucunda Kanadalı maden tekeli Alamos Gold’a verilen iznin iptal ettiğini belirtti.

Yunanistan ve Bulgaristan’dan etkinliğe katılan konuşmacılar da ülkelerinde siyanürle altın aramanın çevreye ve doğaya verdiği zararları ve halkın verdiği mücadeleyi anlatarak, önümüzdeki dönemde bu konuda uluslararası düzeyde daha fazla birlikte çalışma ihtiyacının olduğuna dikkat çektiler.

Kaynak Evrensel