Ana Sayfa > Bildiriler > Yeşil Erbaa Çevre Platformu: “Kelkit Havzası’nı da Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin yarattığı facia bekliyor”

Yeşil Erbaa Çevre Platformu, Kelkit Havzası ile Boğalı Yaylaları’nda planlanan siyanürlü-sülfürik asitli altın arama faaliyetlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Tokat Erbaa, Kozlu-Çerkesfındıcak Köyleri civarı eski Gümüşlük Mevkii Bakır Madenin’de Verusa Holding A.Ş tarafından Kap bildiriminde altın madeni için sondaj çalışmalarının başlaması üzerine platform sözcüleri tarafından, yaşanacak doğa tahribatına ilişkin endişelerini ifade eden bir basın açıklaması yapıldı.

Bölgedeki maden sondaj çalışmalarına karşı aynı zamanda change.org üzerinden bir imza kampanyası da başlatan Yeşil Erbaa Çevre Platformu, kamuoyuna yönelik yaptığı açıklamasında “Kelkit Havzası’nda oluşacak yıkımı merak edenler Fatsa’daki siyanürlü altın arama faaliyetlerine bakabilir” ifadeleriyle siyanürlü altın madenciliğinin yaratacağı çevre faciasına dikkat çekti.

EKOSİSTEM, GENİŞ BİR COĞRAFYADA TEHDİT ALTINA GİRECEK

Platformun açıklamasında, Kelkit Havzası ile Boğalı Yaylaları’na ilişkin şu bilgiler verildi: “Boğalı ve civarındaki yaylaların yükseklikleri 1500-2000 metre arasında değişir. Bu yükseklikte biriken yağmur ve kar suları Tokat ile Amasya illeri arasındaki yer altı ve yerüstü sularını besler. Civardaki köyler ve beldeler içme sularını bu yaylalardan alır. Kelkit ve Yeşilırmak bu yaylalardan gelen sularla beslenir. Bu yaylaların eteklerinde yer alan ve adeta zümrüt vadilerden, meralardan oluşan bu tabiat hazinesi Tokat ve Amasya illerinin can damarlarıdır. Yaz aylarında, mayıs ayından itibaren, yüzlerce yaylacı binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanı ile Boğalı yaylalarına çıkar. Bu asırlarca devam eden bir gelenektir. Yaylalarımızda endemik bir ırk olarak Karayaka koyunu, bağlarımızda narince üzümü ve asma yaprağı yetiştirilir.”

OLACAKLARI ANLAMAK İÇİN FATSA’YA BAKMAK YETER!

Yeşil Erbaa Çevre Platformu‘nun yaptığı açıklamada yaşanacak çevre felaketinin vahameti ortaya konulurken,“Bu bölgenin tam kalbinde, ladin, gürgen, çam ormanları ile yemyeşil bir vaha olan ve çeşitli yaban hayatının muhafaza edildiği, Çerkezfındıcak köyü ile Tanoba beldesi arasında açılacak siyanürlü-sülfürik asitli bir altın-bakır madeninin yaratacağı zararların neler olacağını anlamak için Ordu-Fatsa ormanlarında 5 yıl önce açılan siyanürlü altın madenine bakmak yeterlidir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Çerkezfındıcak ve Kozlu köyleri bu altın madeninden doğrudan doğruya etkilenecek olup yine civar köyler yaylalar, ormanlar, Erbaa, Turhal, Amasya gibi bölgelerde bu zehirden etkilenecektir” ifadeleriyle, olası bir altın madeni faaliyetinin bölgeyi zehirleyeceği, insanların köylerini terk etmeleri için baskı yapılacağının da belirtildiği verilen bilgiler arasında yer alıyor.