Ana Sayfa > Bilim > Yeni Rapor: Yarım Milyon Bebek Kirli Hava Nedeniyle Hayatını Kaybetti!

Yeni Rapor: Yarım Milyon Bebek Kirli Hava Nedeniyle Hayatını Kaybetti!

Dünya genelinde hava kirliliği ve sağlık üzerindeki etkilerinin mercek altına alındığı bir rapora göre geçen yıl 6,67 milyon kişinin ölümü hava kirliliğine bağlandı.

2020 Küresel Hava Durumu raporuna göre, havadaki zehirli maddeler ölümleri hızlandıran nedenler arasında dördüncü sıraya geldi. Araştırma hava kirliliğinin en çok yaşlılar ve yeni doğanlar arasında ölüme yol açtığını, prematüre doğum riskini ise artırdığını ortaya koyuyor.

Euronews’in haberine göre, erken doğum veya anne adayının hava kirliliğine maruz kalması bebeklerin hayata tutunabilme ihtimalini oldukça azaltıyor. Bu tablonun rakamlarla teyit edildiği rapor, risklerin en çok gelişmekte olan ülkelerde yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Verilere göre geçen yıl yarım milyon bebek, hava kirliliğinden dolayı doğduktan sonra bir ay içinde hayatını kaybetti. Bu ölümlerin üçte ikisi, ateş ve ısınma için kömür gibi maddelerin kullanıldığı iç mekanlardaki hava kirliliği ile ilişkilendirildi. Kirli havadan dolayı en az fazla yeni doğanın yaşamını yitirdiği bölge 236 bin ölümle Sahra Altı Afrika.

Havadaki zehirli maddeler, ana rahmindeki bebeğin gelişimini engelliyor. Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelemeyen bebeği, bu kez kendi kirli hava soluduğundan kurtarmak daha da güçleşiyor.

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, havanın temiz olmayışının diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırdığı üzerine. Uzmanlar, hava kirliliği ve COVID-19 salgının birbiri üzerindeki, hem çevresel hem de insan sağlığı etkilerini anlamak için henüz erken olduğunu söylüyor. Buna rağmen, koronavirüs solumun yollarını hedef alan bir virüs olduğundan, hava kirliliğinin dolaylı da olsa COVID-19 ölümlerini körüklediği ya da hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olduğu biliniyor.