Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Bakanlık HES için ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu savundu

Bakanlık HES için ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu savundu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van’da bulunan Zilan Vadisi’nde HES projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını savundu.

Geçmişte yaşanan katliamla ismi anılan şimdilerde HES kurulması planlanan Zilan Deresinde bakanlık ÇED raporu için ‘gerek yok’ dedi. Bir diğer adıyla Geliyê Zîlan, Hidroelektirk Santrali (HES) projesi ile yok edilmek isteniyor. “Zilan Regülatörü ve HES Projesi” adı altında başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Bakanlığın ‘ÇED gerekli değildir’ savunması

Van Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından söz konusu proje için 30 Mart 2012’de “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Bunun üzerine Gökakım Elektrik Üretim A.Ş. ruhsat alarak, 2014 yılında HES projesinin inşaatına başladı. Ancak, o dönem yurttaşların ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin itirazı üzerine, inşaat Danıştay kararıyla durduruldu. İtirazlar üzerine HES’in yapılacağı araziler için Bakanlar Kurulu tarafından acil kamulaştırma kararı alındı. Durumu yargıya taşıyan yurttaşlar, geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, olası ekolojik tahribattan kaynaklı geçinemeyecek hale geleceklerini ve göç edeceklerini kaydetti.

Salgın döneminde hız kazandı

Ancak koronavirüs (Kovid-19) salgınını fırsat bilen şirket, bu yılın başlarında tekrar inşaata başladı. Geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölgedeki kimi taşınmazlar için “acele kamulaştırma” kararı verildi. Karar Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre HES yapımına karşı yurttaşların mücadelesi de sürüyor. Kimi yurttaşlar, “ÇED gerekli değildir” kararını Van 1’inci İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bilgi istedi. Bakanlık, gönderdiği yazıda kamulaştırma kararı ve “problem yok” iddiasıyla “ÇED gerekli değildir” kararını savundu.

Bakanlık savunuyor

“ÇED gerekli değildir” kararını anımsatan Bakanlık, bölgedeki HES projesinin revizyonu ve kapasite artışı için hazırlanan “Proje Tanıtım Dosyası”nın 2014 yılında onaylandığını kaydetti. Söz konusu proje revizyonu ve kapasite artışının bölgedeki Koçköprü Mahallesi sınırlarında yer almadığını ifade eden Bakanlık, “Zilan Regülatöründe kullanılacak su dereden alındıktan ve enerji amaçlı türbinlenip kullanıldıktan sonra Koçköprü Barajı’na daha gelmeden suyun tamamı tekrar dereye verileceğinden herhangi bir probleme yol açması mümkün değildir. Baraja gelecek su miktarı kapsamında projeden kaynaklı bir değişiklik, azalma ya da kayıp söz konusu değildir” iddiasında bulundu.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top