Ana Sayfa > Dünya > Yeni Rapor: Kömürden Hızla Vazgeçmek Hem Uygulanabilir Hem Adil

Yeni Rapor: Kömürden Hızla Vazgeçmek Hem Uygulanabilir Hem Adil

Rocky Mountain Institute, Carbon Tracker Girişimi ve Sierra Club tarafından 2500 kömür santralı üzerine gerçekleştirilen küresel bir analize göre yeni yenilenebilir enerji santralları kurmak, yeni kömür santralı kurmaktan daha az maliyetli.

Kömürün sağlık, iklim ve çevresel etkilerini bile saymazsak dünyanın her yerinde yeni yenilenebilir enerji santralları, yeni kömür santralı kurmaktan daha ucuz. Yenilenebilirlerin maliyetindeki düşüş sayesinde, batarya da dahil olmak üzere sıfırdan yenilenebilir enerji santralı kurmak, dünyada halihazırda var olan kömür santrallarınn %39’unu çalıştırmaktan daha ucuza geliyor.

Rocky Mountain Institute, Carbon Tracker Girişimi ve Sierra Club tarafından 2500 kömür santralı üzerine gerçekleştirilen küresel bir analize göre dünya çapında kömür santrallarının payı 2022’de %60’a; 2025’te ise %73’e çıkabilir.

Küresel kömür filosunun tamamını temiz enerji ile değiştirmek, 2022 gibi erken bir tarihte topluma net bir tasarruf sağlayabilir.

Rekabetçi olmayan kömürün temiz enerjiyle değiştirilmesi, 2020 sonunda dahi dünyanın dört bir yanındaki elektrik kullanıcısının 39 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayabileceği gibi, bu oran 2022’de 86 milyar dolara ve 2025’te 141 milyar dolara çıkabilir.

Rapor ayrıca, kamu hizmetleri ve politika yapıcıların, dünyanın çeşitli bölgelerinde kömürün daha hızlı bir şekilde aşamalı olarak kaldırılması için kullanabileceği özel finansal stratejileri de içeriyor.

Kaynak: İklim Haber