Ana Sayfa > Sağlık > Vakaların arttığı İmbat Maden’deki işçiler: Bunu da fıtrat olarak mı açıklayacaklar?

İmbat Madeni’nde çalışan işçiler, madende koronavirüs vaka sayısının 50’yi aştığını söylerken, maden yetkilileri ise “Vaka sayısı telaffuzun altında” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet yürüten İmbat Madeninde koronavirüs tespit edilen işçi sayısının 51’e ulaştığı bildirildi. Testleri pozitif çıkan işçiler ve temas ettikleri işçiler evlerinde karantinaya alındı. Normalleşme süreciyle birlikte bütün önlemlerin rafa kaldırıldığını anlatan işçiler tepkili.

Geçtiğimiz Nisan ayında ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma madenlerinde Covid-19 salgınının ‘kırmızı alarm’ verdiğini belirtmiş, acil önlem alınmasını isteyerek, “Bir an önce tedbir alınmazsa bir kaç gün sonra çok geç olabilir” şeklinde uyarıda bulunmuştu.

İmbat AŞ, salgın nedeniyle geçtiğimiz nisan ayında üretimi durdurduğunu söylese de Evrensel gazetesine konuşan işçiler iki ayakta üretimin sürdüğünü söylemişti. Yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığı madende salgın döneminin başında 3 bin işçiye izin verilmiş, kalan işçiler işleyen ayaklarda 3 vardiya çalışmayı sürdürmüştü. İmbat Madeninde çalışan işçi, “Daha önce de ya koronavirüs ya da iş cinayeti kıskacında çalıştığımızı söylemiştik. Bugün pozitif vakaların artması bunu gösteriyor. Her türlü önlemi alıyoruz diyenler şimdi de bunu fıtrat olarak mı açıklayacaklar?” diye konuştu.

“ÖNLEM ALINMASI İÇİN SAYININ DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”

Bir başka işçi ise vaka sayısının arttığını söyleyerek şunları söyledi: “Hastanede yatan var diye biliyorum, ama net bilgi zaten alamıyoruz. Temastan kaynaklı ben de 14 gün uzaklaştırıldım. Yer altındayken haber verdiler, temas olduğundan dolayı karantinaya alınacaksın dediler. Ama temas olduğumuz arkadaşımız da negatif çıkmıştı. Önlem amaçlı gönderiyorlar” dedi.

Üretimin eskisi gibi devam ettiğini belirten işçi, “Son 1 haftadır çalışma çok yoğundu, vakalar artınca zaten bu kadar sayı ile çalışılmasına izin vermemişler. Şimdi formül bulup izne göndermeye başladılar işçileri. Normalleşmeyle birlikte zaten bir gevşeme oldu. Normalde servisler tek kişilikken çift kişiliğe çevrildi. Ateş ölçme var ama eskisi gibi faaliyette değil. Tedbirlerin alındığını söylüyorlar ama ne kadar olur ki, tedbir alabilmesi için sayının düşürülmesi gerekir. Ama sayıyı düşürmüyorlar” diye konuştu.

“VAKA SAYISI TELAFFUZ EDİLENİN ALTINDA!”

İmbat tarafından Evrensel’e yapılan açıklamada ise salgının küresel bir tehdit olduğu ve işçilerin etkilenmemesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Pandemi eylem planı hazırladıklarını ve önlemleri aldıklarını belirten İmbat yetkilileri, işçilerin virüse iş dışı yakalandığını iddia etti. Yetkililer, “Şu andaki vaka sayımız telaffuz edilen rakamın altındadır” dedi.

Yer altı kömür madenciliğinin içerdiği riskler nedeniyle üretim faaliyetlerinin aksatılmadan devam ettirilmesinin zorunluluk olduğunu ifade eden yetkililer, “Ülke genelinde kısmen normalleşmeye doğru birtakım kararların alındığı 1 Haziran sonrasında da asgari sayıdaki personelimiz ile birlikte işletme faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. Filyasyon çalışmalarında tespit edilen işçilerin izole edildiğini belirten yetkililer, “Bu durumdaki çalışanlarımız talepleri doğrultusunda kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmakta veya yıllık izinleri verilmektedir” dedi.