Ana Sayfa > Haberler > Yaşam Savunucularından Zori Çayı İçin Dayanışma Çağrısı

Yaşam Savunucularından Zori Çayı İçin Dayanışma Çağrısı

Doğa ve yaşam savunucuları Batman’ın Sason ilçesinde bulunan Zori Çayı üzerine yapılması planlanan HES’e karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Balbaşı (Herîvê) köyü ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yer alan Kayahan (Xweşika) mahallesi arasında geçen Zori Çayı hidroelektrik santral tehlikesiyle karşı karşıya. Proje bölgedeki kültürel ve doğal varlığın yanında bölgede yaşayan insanların yaşamını da tehdit ediyor.

PROJE 452 PARSELİK ALANI KAPSIYOR

Batman ili Sason ilçesi Balbaşı köyü ile Diyarbakır ili Kulp ilçesi Kayahan köyleri sınırları içerisinde bulunan Zori Çayı üzerine, Hidroelektrik Santrali yapılması planlanıyor. Proje kapsamında 95 parsel için kamulaştırma kararı alınırken, kamulaştırılacak şahsi parseller Kulp ilçesine bağlı 140 haneli Hamzalı köyünü ve ona bağlı 10 mezrayı kapsıyor. Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından yapılmak istenen HES, 67 bin 450 metrekare alana yayılacak.

Sosyal medyada #ZoriÇayınaDokunma etiketiyle birçok yaşam savunucu kişi, kurum ve topluluk; doğal güzelliği ve ekolojik çeşitliliği ile oldukça önem içeren bir bölgenin daha, HES uğruna yok edilmemesi için kamuoyu desteği istiyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre proje ilk olarak 2016 yılında Batman İl Genel Meclisi’ne sunuldu, ancak talep reddedildi.

Geçtiğimiz Eylül ayında tekrar meclise getirilen proje, oy çokluğuyla tekrar kabul görmedi. Ret kararı, Batman Valisi Hulusi Şahin’in onayına sunuldu, ancak kabul edilmedi. Vali, projeyi kabul edilmesi için meclise geri gönderdi. 19 Kasım’da tekrar 11’i HDP’li, 11’i de AKP’li üyeden oluşan mecliste görüşüldü. Proje, AKP’li meclis başkanının 2 oyu olmasından kaynaklı 12’ye karşı 11 ret oyu ile kabul edilirken, projenin kabulü için valiliğin AKP’li üyelere baskı uyguladığı belirtildi.

ZORİ ÇAYINA DOKUNMA KAMPANYASI

Projeye karşı çıkan doğa severler geçtiğimiz gün sosyal medyada #ZoriÇayınaDokunma etiketiyle bir kampanya düzenledi. Yapılan paylaşımlarda doğal güzelliği ve ekolojik çeşitliliği ile oldukça önem içeren bölgede yapılmak istenen HES’in iptal edilmesi talep edildi.

Eski adı Şeyhhamza olan köy, Kulp‘un güneydoğusunda yer alıyor. Sason ilçe merkezine daha yakın olduğundan resmi işlemler hariç ihtiyaçlarını Sason ilçesinden sağlıyor. Doğusunda Batman-Sason, batısında Yakıt ve İnkaya, güneyinde Ayhan, kuzeyinde ise Uzunova ve Tuzla köyü bulunuyor. İlçe merkezine 28 km uzaklıkta olan bulanan Hamzalı köyüne ulaşım, Kulp-Hamzalı-Sason karayolu üzerinden sağlanıyor.

Köye bağlı on mezra var. Bunlardan Çöl, Sında ve Akyaprak mezraları diğerlerine oranla daha fazla gelişmiş durumda. Coğrafi yapısı dağlık ve engebeli olan köy merkezinde yol, elektrik ve telefon gibi altyapı hizmetleri mevcut.