Ana Sayfa > Bildiriler > Van-Çevder: Sokak Hayvanlarının Öldürülmesi Kabul Edilemez

Van-Çevder: Sokak Hayvanlarının Öldürülmesi Kabul Edilemez

Van Çevre ve Doğa Derneği (Çevder) Başkanı Ali Kalçık, Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi önünde düzenlediği basın açıklamasında, TBMM’ne sunulması planlanan yasa tasarısında sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünün açılmak istendiğini belirtti.

Van Çevre ve Doğa Derneği (Çevder) Başkanı Ali Kalçık, Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi önünde düzenlediği basın açıklamasında, TBMM’ne sunulması planlanan yasa tasarısında sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünün açılmak istendiğini belirtti.

Kalçık, yaptığı açıklamada, tasarının gerekçesinde toplum sağlığı sorunu, besleme maliyetinin yüksek oluşu, ilgili bakanlıklar ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu, barınak yetersizliği ve kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılmasının yıllar alacağı gibi nedenlerin gösterildiğini aktardı. Ancak Kalçık, sorumluların sokak hayvanları olmadığını, asıl sorumluların yıllardır hayvanları kısırlaştırmayarak, onları sokaklara bırakan belediyeler ve kataloglardan, internetten yasal ve yasa dışı üretimine izin verip, heveslerini aldıktan sonra hayvanları terk edenler olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Kalçık yetkililere seslenerek, tasarının yasalaşması halinde ülkede büyük bir hayvan katliamı yaşanacağına dikkat çekti. “Çözüm herkes tarafından biliniyor.” diyen Kalçık, çözümün kısırlaştırarak hayvanların üreme potansiyelini düşürmek, yeterli ve uygun barınaklar yaparak kontrol altına almak, satış amaçlı izinsiz ve kontrolsüz hayvan üretim ve satışını yasalarla sınırlamak olduğunu ifade etti.

Sonuç olarak, Kalçık, ilgili kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmelerinin en doğru yol ve yöntem olduğunu belirtti.

Kaynak: Yeni Doğu

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.