Ana Sayfa > Ekoloji > Valiliğin “Bitti” Demesine Rağmen Akbelen Ormanı’nda Kesim Devam Ettirilmeye Çalışıldı, Halk Engel Oldu

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santralına kaynak sağlanması için yok edilmeye çalışılan Akbelen Ormanı’nda direniş sürüyor. Son olarak Muğla Valiliği, ormanda ağaç kesim çalışmalarının sonlandığını açıklamıştı. Buna rağmen arazinin içinden hızar sesleri gelmesi üzerine çevreciler ve jandarma arasında hareketli dakikalar yaşandı.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy‘deki Akbelen Ormanı‘nda ağaç katliamına karşı yurttaşların ve çevrecilerin başlattığı direniş, 8’inci gününde de sürüyor. Akbelen Ormanı’nda katliam sürerken köylülerin ve dayanışmaya gelenlerin mücadelesi devam ediyor. Yurttaşlar direnişte ısrarcı olmaya devam ederken, jandarma da yurttaşları TOMA’larla, biber gazlarıyla ve gözaltılarla sindirmeye çalışıyor.

VALİLİK “KESİM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI” AÇIKLAMASI YAPTI

Akbelen Ormanı 24 Temmuz sabahı erken saatlerde kesiciler tarafından tıraşlanmaya başlamıştı. 7 gün süren kesimin ardından, dün sabah saatlerinde Muğla Valiliğince yapılan basın açıklamasında, Akbelen Ormanı’nda maden için ağaç kesimi çalışmalarının tamamlandığı duyurulmuştu.

Yapılan açıklamada, “Çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

Ancak bugün öğlen saatlerinde yurttaşlar kesimin devam ettiğini öğrendi ve ormana doğru yürüyerek sloganlar attı. İkizköy’de direnen köylüler ve yaşam savunucuları, ormandan hızır seslerinin gelmesiyle orman alanına girdi. Jandarma gelen sesleri “habersiz budama” olarak açıkladı.

Jandarma barikatı önünde protestolarına devam eden halk, kesimin durdurulduğundan emin olmak için üç kişiyi kolluk kuvvetlerinin izniyle ormana gönderdi. Jandarma komutanının “habersiz budama” dediği olay halkın müdahalesi ile durduruldu. Ormandan dönen kişiler kesimin durdurulduğu bilgisini verdi.

Çevreciler kesim bölgesinin önünde beklemeye devam ediyor. Jandarma komutanı kesimin durdurulduğuna dair kalabalığa seslendi. Kalabalığı ikna edemeyen jandarma komutanı 2 yurttaş ve bir basın mensubunun alana girerek kesimin devam edip etmediğini incelemesine izin verdi.

Araziyi incelemek üzere alana giden bir basın mensubu ile iki temsilci döndü. Kesimin durdurulduğunu bildirdiler. Bunun üzerine hızar seslerinin duyulduğu alana tırmanmaya başlayan kalabalık sloganlarla geri çekildi.

Akbelen Ormanı’nda gerçekleştirilen orman tıraşlama işleminin hukuka ayırı olduğu Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) tarafından dün açığa çıkarılmıştı. Yapılan açıklmada ayrıca, “Kesimin başladığı 24 Temmuz 2023 tarihinden bugüne kadarki tüm kesimler, kolluğun tüm müdahaleleri, tüm yakalama ve gözaltına alma işlemleri ve buna dayalı olarak verilen tüm sulh ceza hakimliği kararları hukuksuzdur” denilmişti.

İlgili haber: “Akbelen’deki Ağaçlar İzinsiz Kesildi” İddiası