Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Barolar, hukuksuzluğa dur demek için Akbelen Ormanı’nda: Asla yalnız değilsiniz

Barolar, hukuksuzluğa dur demek için Akbelen Ormanı’nda: Asla yalnız değilsiniz

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan’ın yanı sıra birçok barodan temsilci İkizköylülerle dayanışma göstermek üzere Akbelen Ormanı’na geldi. Sağkan, hukuki mücadelede destek sözü verirken, İkizköylüler “Bizi topraklarımızdan etmesinler” diyerek avukatlara çağrıda bulundu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da “TBMM’ye açık çağrımızdır, acilan Meclis Araştırma Komisyonu Kurulsun” çağrısında bulundu.

Muğla Milas’ta Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji‘nin kömür maden sahasının genişletmek için Akbelen Ormanı’nın Anayasa’ya aykırı bir şekilde yok edilmesine karşı direnen İkizköylüler ve ekoloji aktivistlerine destek olmak üzere birçok hukukçu bugün nöbet alanına geldi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, ağaç kesimine direnen İkizköylülere ve çevrecilere destek vermek için Akbelen’deydi. Birlik Başkanı Sağkan’a bu ziyaretinde İzmir, Bursa ve Aydın Barosu başkanları ile İstanbul, Ankara, Denizli ve Muğla Barosu yöneticileri, Muğla Barosu önceki dönem başkanı Muğla Milletvekili Av. Cumhur Uzun ve farklı illerden çok sayıda meslektaşımız da eşlik etti.Akbelen’den Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seslenen Sağkan, acil olarak Akbelen’de yaşananlar ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için çağrı yaptı, bu süreçte de kesim yapılan alana maden sahası yapılmamasını istedi.

“NÖBET ÇADIRLARIMIZ KATLEDİLEN AĞAÇLAR NEDENİYLE ‘TAZİYE ÇADIRLARI’NA DÖNÜŞTÜ”

İkizköy Çevre Komitesi ve Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık, nöbet alanında yaptığı konuşmada baro avukatlarına seslendi. Işık, avukatlardan Akbelen Ormanı’na sahip çıkacaklarına dair söz vermelerini istedi. “Nöbet alanı” denilen yerin artık binlerce ağacın katledilmesi nedeniyle bir “taziye çadırı”na dönüştüğünü aktardı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye‘deki tüm avukatların ve baroların verdiğimiz mücadeleye duydukları saygıyı iletmek için buradayım. Emin olun bu ülkedeki 81 baro ve 180 bin avukat bizler için verdiğiniz mücadelenin farkında” dedi. Av. Sağkan, şunları ekledi:

“TBB BAŞKANI SAĞKAN: TBMM’YE ÇAĞRIMIZDIR, MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN”

“Buradan Türkiye Barolar Birliği olarak TBMM’ye açık bir çağrımız vardır. Akbelen ormanlarında yürütülen sürece ilişkin olarak acilen Anayasa’nın 89, Meclis İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve bu komisyon raporunu tamamlayıncaya kadar firma tarafından maden sahasına ilişkin işlem yapılmaması, iş makinelerinin girmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerçekten hayati anlamda önem taşımaktadır. Buradan tekrar bu hususu vurgularken TBB olarak burada İkizköylüler ile birlikte çevre mücadelesi veren yurttaşlarımızla birlikte hukuki mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Akbelen’de İkizköylülere ve onların mücadelesine destek veren çevrecilere de seslenen Sağkan, Türkiye Barolar Birliği’nin bundan sonraki süreçte de mücadelenin tam de merkezinde yer alacağını söyledi:

HUKUKSUZLUĞUN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ

“Emin olun bu ülkedeki 81 Baro ve 180 bin avukat hepimizin hakları için verdiğiniz mücadelenin farkında. Çocuklarımızın geleceği için yaptıklarınızın, yürüttüğünüz direnişin farkındayız ve bu mücadelenin hukuki boyutu da dahil olmak üzere bundan sonra işleyecek kısımlarında da katkı sunmaya hazırız. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Zannetmeyin ki 4 yıldır verdiğiniz direnişin bir sonucu olmadı, zannetmeyin ki kaybettiniz, zannetmeyin ki sesiniz duyulmuyor. İnanın bu ülkede, bu ülkenin toprağını, havasını, suyunu yaşatmak için mücadele verenler kazanacaklar. Sonunda biz kazanacağız, bunu hep birlikte göreceğiz. Ve sizlerden aldığımız güçle bunu yapacağız. Zannetmeyin ki yalnızsınız, hepimiz sizin yanınızda, bundan sonra da bu mücadelede gereken neyse yapmaktan bir adım dahi geri durmayacağız. Emin olun sesiniz soluğunuz Türkiye’nin her yerinden, hatta sınırlarımızın dışından duyuldu. Aslına bakarsanız mücadeleniz çok ciddi bir karşılık bulmuş durumda.

Öncelikle şunu ifade edeyim; çok fazla hukuk konuşamadığımız günlerden geçiyoruz, o yüzden belki söylediklerimiz hep duvara çarpıp geri dönüyor gibi algılanacak ama tabi ki biz mücadeleyi hukuki sınırlar içerisinde devam ettirmek zorundayız. Bu ülkeye hukukun üstünlüğünü de illa ki hep beraber getireceğiz. Ve buradaki mücadelenin hukuksal ayağını da kazandığımızı hep beraber göreceğiz. Gönül rahatlığıyla bunu size ifade etmek istiyorum.

HAKLI MÜCADELENİZDE HEP YANINIZDA OLACAĞIZ

Şimdi yürütülen bir süreç var. Dün valiliğin yaptığı açıklama ile ağaç kesiminin tamamlandığı ifade ediliyor. Bir çok bilim insanından şunu dinledik; aslında mücadele bitmedi, çünkü bu alan halen orman toprağı olarak kalırsa ekolojik sisteme yeniden kazandırılabilecek durumda. Ancak kesilen ağaçlık alanlara maden sahası açılmaya başlanıldığı andan itibaren artık geri dönülemez bir yola girilmiş oluyor. O sebeple bu mücadeleyi devam ettirmek zorundayız. Biz de sizin yanınızda olacağız, burada iş makinelerinin o kesilen ağaçların yerine maden sahası açamaması için her türlü faaliyeti hep beraber omuz omuza göstereceğiz. Bunu sağlarsak o ekolojik denge kendiliğinden birkaç sene içerisinde burayı tekrar olması gereken şekline, ağaçlarda kuşların sesinin çıktığı, sincapların birbirini kovaladığı ormanlık haline döndürecektir. Biz bugün bu sebeple sizin yanınızdayız. Mücadelenizin hiçbir şekilde boşa gittiğini düşünmeyin. Hepinize tekrar verdiğiniz mücadeleden dolayı teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.”

Sağkan, daha sonra Akbelen’de mücadele eden İkizköylüler ve çevrecilerle bir araya gelerek onların sorunlarını, dertlerini dinledi; bundan sonra TBB’nin yürüteceği hukuki süreçler hakkında da bilgi verdi.

TBB