Ana Sayfa > Ekoloji > Uludağ Alan Başkanlığı Milli Parkı ticarethaneye çevirdi | Özer Akdemir

Uludağ Alan Başkanlığı Milli Parkı ticarethaneye çevirdi | Özer Akdemir

Bursalıların rant amaçlı kurulduğu eleştirisi yaparak “Talan Başkanlığı” diye adlandırdığı Uludağ Alan Başkanlığı işi ticarete döktü, neredeyse her türlü başvuru ve işlemden para talep ediyor.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda 2004 yılında yapılan değişiklikle getirilen “Alan Yönetimi” ile koruma altındaki doğal ve kültürel varlıkların rant aracına dönüştürülmek istendiğine yönelik eleştirileri haklı çıkaran bir örnek de Bursa‘daki Uludağ Alan Başkanlığı’ndan geldi.

7 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle geçen günlerde Kapadokya’da olduğu gibi Uludağ Alan Başkanlığı sınırları içerisinde sunulacak hizmetlerin ve yapılacak başvuruların tarifeleri belirlendi. Alan Başkanlığı sınırları içerisinde neredeyse her türlü başvuru ve işlemden para talep edilen yönetmelik değişikliğinde 1 dakikalık bir reklam filmi çekiminin saniyesi için 40.773,98 tl, dakikası için ise 2.446.380 tl ücret ödenecek!

MİLLİ PARK’TAN ÇIKARILDI, ALAN BAŞKANLIĞI YAPILDI

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Bursalıların “Uludağ Talan Başkanlığı” diye adlandırdığı Uludağ Alan Başkanlığı, Uludağ Milli Parkı’nın belli kesimlerinin Milli Park sınırları dışına çıkarılarak oluşturuldu. 18/1/2023 tarihlinde Uludağ Alanı Hakkında Kanuna dayanılarak ilan edilen Uludağ Alan Başkanlığı’nın her ne kadar gerekçeleri “Uludağ Alanının doğal sit alanları ve diğer korunan alanları ile birlikte jeolojik ve biyolojik varlıklar, su ve benzeri kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi” olarak sunulsa da yasanın bölgeyi bir ticarethaneye çevireceği eleştirileri dile getiriliyordu.

BAŞVURU VE HİZMETLERDEN ÜCRET TALEP EDİLİYOR

“Uludağ Alanında yürütülen faaliyetlerin düzenlenmesini sağlamak üzere Uludağ Alan Başkanlığına yapılacak ücrete tabi başvurular ile sunulacak hizmetler karşılığı alınacak ücretlere” dair son çıkarılan yönetmelik bu eleştirileri bir anlamda doğruladı. Daha önce Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından getirilen ücret tarifesinin benzeri bu sefer Uludağ Alan başkanlığı için açıklandı.  Yönetmelik gereği başvuruların Alan Başkanlığınca kabul edilememesi durumunda ücretler de iade edilmeyecek.

FAHİŞ ÜCRET TARİFESİ!

Uludağ Alan Başkanlığı içerisinde yapılacak başvuru ve hizmetlerle ilgili istenen ücretlerden bazıları şöyle:

• Günübirlik turizm: 40 tl
  • İnşaat ruhsatı, kazı izni, sondaj, kuyu açma vs: 6.338 tl
  • Tel çit ve duvar yapımı (metretül): 24 tl
  • Kiralama ve tahsis talepleri: 3.160 tl
  • Ticari film ve video çekimleri: günlük 14.270 tl
  • Ticari Reklam filmi çekimleri:  saniyesi 40.773,98 tl
  • Ticari Fotoğraf çekme: Saat başına: 12.232,19 – film/video: 36.696,61 tl

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.