Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Turnasuyu üzerinde HES’lere geçit yok!

Turnasuyu üzerinde HES’lere geçit yok!

Ordu ili Turnasuyu Irmağı üzerinde yapılmak istenen HES projesi için gerçekleştirilen “halkın bilgilendirilmesi toplantısı”nda tepki konuşmaları öne çıktı. Daha önce iki kez halkın tepkisi ve mahkeme kararıyla durdurulan HES projesinin yeniden bir kez daha gündeme getirilmesine toplantıya katılan çevre örgütleri ve STK temsilcilerince yapılan konuşmalarla tepki gösterildi.

Turnasuyu Irmağı üzerine yapmak istedikleri HES projesi hakkında şirket tarafından düzenlenen toplantıya, içme suyunu Turnasuyu Irmağı’ndan sağlayan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de katılırken, Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak, A vcılar Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Kadir Engin, muhtarlar ve yurttaşlar da yer aldılar.

HES istemiyoruz, projeyi üçüncü kez yine durduracağız!

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül projeye karşı olduklarını ve durdurulması için mücadele edeceklerini ifade etti

Toplantı sırasında projeyi anlatan yetkilinin “baraj “ için “küçük suyu kabarması” demesi katılımcılar tarafından tepki ile karşılanırken, ayrıca toplantının bölgeye en uzak köy olan Erenli köyünde düzenlenmesi de tepki gösterilen bir başka neden oldu. Toplantıda söz alan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, projenin anlatıldığı gibi olmadığını belirterek, “Bu projeyi iki kez durdurduk. Israrlarının amacı halkın çıkarına değil, kendi kazançlarını düşünüyorlar. Buranın yapısı bozulacak. Ayrıca bu bölgenin bir bölümü heyelan alanı kapsamında. Bu projeyi de engelleyeceğiz” dedi.

ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, “Toplantının merkez bir köyde değil de en uzak yerde yapılmasının halkın katılımını engellemek için olduğunu biliyoruz. Ama yine de amacınıza ulaşamadınız” diyerek tepki gösterdi.

Görevim halkın çıkarları korumak

Gülyalı Belediye Başkanı Tepe: “Bu projenin durdurulması için çaba harcayacağım.”

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe ise “Belediye başkanı olarak bu projede tarafım. Halkın çıkarı HES’i engellemek olduğu için tüm süreçlerde taraf olacağız. İlçenin suyunu buradan sağlıyoruz. Halkımız susuz kalacak. Irmak kenarında dinlenme alanları projemiz var. Suyu olmayan ırmak neye yarar?” dedi. Tepe, ayrıca Belediye Başkanı olarak tavrının çevre ve insan sağlığından yana, halkın çıkarlarının yanında olacağını belirterek, ” Bugün bu projenin zararlarına suskun kalırsam yarın halk yakama yapışır ve bana “ Bize HES’in zararlarını neden anlatmadın, neden sahip çıkmadın?” diyerek tepki gösterirler. Benim görevim halkın çıkarlarını korumak. Ben bu projenin durdurulması için çaba harcayacağım” dedi.

Tarım olumsuz etkilenecek

Toplantıya katılan Avcılar Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Kadir Engin de, “Projeye karşıyız. Tarım arazileri var. Fındık, kivi, çilek yetiştiriliyor. Seralar bulunuyor. Yaban hayvanları var. Projenin kesinlikle zarar vereceğini biliyoruz” diyerek tepkisini ifade etti.

Toplantıya katılan yurttaşların da tepki gösterdiği toplantıda, projeyi istemiyoruz diye tutanak tutuldu, yetkililere teslim edildi. Gülyalı ilçesinde Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Gülyalı Belediyesi birlikte projenin anlatıldığı bir toplantı yapmayı kararlaştırdı.