Ana Sayfa > Bilim > Türkiye, İklim Politikalarında Sınıfta Kaldı

Türkiye, İklim Politikalarında Sınıfta Kaldı

Dünyada 60 ülkenin iklim karnesi açıklandı. İklim endeksinde Türkiye 60 ülke arasında 42’nci gelirken yenilenebilir enerjilerde “yüksek”, enerji tüketimi ve iklim politikalarında ise “çok düşük” not aldı.

İskoçya’nın Glasgow kentinde süren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP26) çerçevesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 60 ülke ve bütün olarak AB’nin iklim karnesi açıklandı. Çevre kuruluşları Germanwatch ve NewClimate Enstitüsünün yayımladığı 2022 yılı iklim endeksinde genel sıralamada Türkiye 42’nci sırada yer alarak enerji tüketimi ve iklim politikalarında “çok düşük” not aldı.

Paris İklim Anlaşması nihayet bugün yürürlüğe girdi ama…

Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, bugün (10 Kasım) Türkiye’de de yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylül ayındaki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını açıklamasının ardından anlaşma, 6 Ekim’de TBMM’de onaylandı. Anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanırken, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na ilişkin onayı 11 Ekim’de BM Sekretaryası’na bildirildi. Onayın sekretaryaya bildirilmesinden sonraki 30’uncu gün olan 10 Kasım itibarıyla anlaşma Türkiye’de yürürlüğe girdi ve Türkiye nihayet 6 yıl sonra anlaşmaya taraf olan 192’inci ülke olacak.

İklim politikasında notumuz düşük

AB’yi de içeren İklim Değişikliği Performans Endeksi (Climate Change Performance Index), küresel seragazı emisyonlarının %92’sini kapsıyor ve ülkeleri politika, emisyonlar, yenilenebilir kaynaklar ve enerji kullanımı olmak üzere dört kategoride değerlendiriyor.

Ülkeler “çok yüksek” ve “çok zayıf” arasındaki 5 puandan birini alarak değerlendiriliyor. Endekste hiçbir ülkeye genel olarak “çok yüksek” notu verilmedi, çünkü “hiçbir ülke tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için yeterince çaba göstermiyor”.

Dünyada sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için gerekli çabayı gösteren hiçbir ülke bulunmadığı için 60 ülkenin bulunduğu listenin ilk üç sırası da boş bırakıldı. Listede en iyi performans gösteren ülkeler şu şekilde sıralandı: Danimarka, İsveç, Norveç, Birleşik Krallık ve Fas. Son beşte ise Kazakistan, Suudi Arabistan, İran, Kanada ve Tayvan kendine yer buldu.

İklim endeksinde Türkiye 60 ülke arasında 42’nci gelirken, yenilenebilir enerjilerde “yüksek”, emisyonlarda “düşük”, enerji tüketimi ve iklim politikalarında ise “çok düşük” not aldı. Dünyanın en yüksek ikinci yayıcısı olan ABD, geçen yılki konumundan altı sıra yükseldi ancak iklim krizine cevabı genel olarak “çok düşük” olarak derecelendirildi ve ülkeler arasında 51. sırada yer aldı. Dünyanın en büyük yayıcısı olan Çin ise 33. Sıraya yerleşti.

İklim politikalarında Türkiye sınıfta kaldı

Dünyada sera gazı emisyonlarının yüzde 92’sini üreten 60 ülke ve AB’yi kapsayan listenin oluşturulmasında sera gazı salınımı, yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi, enerji tüketimi ve hükümetin izlediği iklim politikası parametreleri değerlendirmeye alındı.

Tüm parametreleri kapsayan Küresel İklim Değişikliği Performans Endeksi‘nde Türkiye geçen yılki gibi 42’nci sırayla düşük performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. Sera gazı salınımı parametresine göre yapılan ayrı değerlendirmede Türkiye 36’ncı sırada yer alarak yine düşük performanslı ülkeler arasında sayıldı.

Raporda Brezilya, Türkiye ve Endonezya’nın yanı sıra bu yıl Hindistan’ın da yenilenebilir enerjiler parametresinde yüksek performans gösteren G20 ülkeleri arasına katıldığı, İngiltere’nin ise yüksek performanstan orta performans kategorisine gerilediği not edildi.

Enerji ve iklim politikaları

Enerji tüketimi parametresine göre ise Türkiye geçen yılki 46’ncı sıradan 53’üncülüğe gerileyerek “çok düşük” performans gösteren ülkeler arasında sayıldı. Rapora göre Türkiye, iklim değişikliğine karşı hükümet politikaları parametresinde de “çok düşük” performans gösterdi.

Dünya Haberleri