Ana Sayfa > Bilim > Fransa’da ‘rüzgar türbini sendromu’ için 110 bin euro tazminat kararı

Fransa’da ‘rüzgar türbini sendromu’ için 110 bin euro tazminat kararı

Fransa’da bir mahkeme, evlerinin 700 metre yakınına kurulan rüzgar santralı yüzünden, ‘rüzgar türbini sendromu’ yaşadıkları gerekçesiyle dava açan bir çifte 110 bin euro tazminat verilmesine hükmetti.

Fransa’da bir mahkeme, evlerinin yakınına kurulan rüzgar santralı yüzünden ‘rüzgar türbini sendromu’ yaşadıkları gerekçesiyle dava açan bir çifti haklı buldu. Christel ve Luc Fockaert, rüzgar santralından kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle 110 bin euro tazminat alacak.

Gazete Duvar‘ın aktardığı habere göre; Toulouse kentinde görülen davada, Christel ve Luc Fockaert evlerinin 700 metre yakınına 2008’de yerleştirilen altı rüzgar türbini nedeniyle 2013’te sağlık sorunları yaşamaya başladıklarını savundu. Santral ile evlerinin arasındaki ormanlık alanın yok edilmesi sonrası sorunlarının başladığını anlatan çift, iki yıl boyunca başağrısı, uykusuzluk, kalp sorunları, depresyon, baş dönmesi, kulak çınlaması ve mide bulantısı gibi semptomlar gösterdiklerini söyledi.

Christel ve Luc Fockaert, türbinlerden gelen sesi ‘bir çamaşır makinesinin sürekli dönmesine’ benzetti; iki saniyede bir yanıp sönen ışıkların da sağlık sorunlarına yol açtığını anlattı. Christel Fockaert, “İlk başta anlamamıştık ama yavaş yavaş, sorunun türbinlerden kaynaklandığını fark ettik. Her iki saniyede bir yanıp sönüyorlar. Flaşların etkisine karşı koyabilmek için dışarıdaki ışıkları açık tutmak zorunda kaldık” dedi. Çift, evlerinden 2015’te taşınmalarının ardından şikâyetlerinin kısa sürede geçtiğini de söyledi.

Toulouse mahkemesinin, daha önceden bazı bilimsel araştırmalara konu olan ‘rüzgar türbini sendromu’nu tanıyıp çifte tazminat hakkı tanıması Fransa için bir ilk niteliği taşıyor. Çiftin avukatı Alice Terrasse, “Bu sıradışı bir davaydı ve bildiğim kadarıyla bir emsali yok” derken, kararın ardından Avrupa çapında çok sayıda benzer şikâyet gelmesini beklediğini ama her vakanın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Terrasse, yine de bu kararın, rüzgar santralı kuran şirketlerin yerel halk üzerindeki etkileri dikkate alması açısından bir uyarı olduğunu vurguladı.

Rüzgar türbini sendromu, dünya çapında birçok araştırmada ele alınmış olan tıbbi bir tanım. Birçok araştırmada ise bu sendromun psikolojik olduğu savunuluyor.

Dünya Haberleri