Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Turgutlu’da köylülerin ortak endişesi: Tarım arazileri sanayiye kurban edilmesin, biyogaz tesisi istemiyoruz

TURÇEP heyeti, CHP Manisa Millevekili Bekir Başevirgen ve Turgutlu ilçe Başkanı Hüseyin Oğuz ile birlikte çevre köylerde inceleme gezisi yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Çepnidere köyü ile birlikte köy ziyaretlerine başlayarak vatandaşlarla söyleşilerde bulunup sorunlarını dinleyen Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), bu kez de beraberinde CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve CHP Turgutlu İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz ile bir heyetle birlikte Sinirli, Musalar Yeniköy ve İzzettin köylerini ziyaret etti. Ziyaret sırasında köylü yurttaşlarla söyleşerek, sorunları ve şikayetleri dinlendi. Köy ziyaretleri sırasında Çepnidere köyünde olduğu gibi yurttaşların ortak endişesinin yerleşim yerleri ve tarım alanlarının giderek sanayileşmenin baskısı altına sokulması olduğu gözlendi. Köylü yurttaşlar ovalarında yapılması planlanan biyogaz tesisi hakkında da endişelerini dile getirerek, arazilerinde böyle tesisler istemediklerini ifade ettiler. Köylü yurttaşların civarda yapılması planlanan biyogaz tesisi üzerine endişelerini ifade etmesi üzerine TURÇEP heyeti ile birlikte tesisin yapılması planlanan alanda inceleme de yapıldı.

TARIM ARAZİLERİ, SANAYİ TESİSLERİNİN YAYILMA ALANI DEĞİLDİR

Musalar Yeniköy

Turgutlu ovasının tarımsal değeri bakımından Manisa’nın en önemli ovalarından olduğunu ifade eden köylü yurttaşlar, bu tür tesislerin ovalarında ve tarım arazilerinin içinde kurulmasına karşı çıkarken, arazilerine ve köylerine yakın yerlerde bu tür tesislerin kurulmasının kendileri için endişe verici olduğunu belirtiyorlar. Bölgede kurulması planlanan biyogaz tesisine yakınlığı nedeniyle projenin etki alanına giren Musalar Yeniköy, İzzettin ve Sinirli köyünden yurttaşlar, tek geçimlerinin tarım olduğunu belirtirken, tarım arazilerinin sanayi tesisleri için proje sahası gibi görülmesine de karşı çıkıyor ve tarım bölgelerinin bu şekilde sanayileşmenin baskısı altına girerek zamanla tarım yapılamaz hale gelineceğini ifade ediyorlar. Pandeminin günümüzde çevre sağlığının ne kadar gerekli olduğunu da gösterdiğini belirten köylü yurttaşların bir diğer endişesi, bu şekilde yerleşim alanları yakınına ve tarım arazilerine kurulacak tesislerin çevre kirliliği ve çevre sağlığı açısından da olumsuz etkilerinin olacağı yönünde.

Sinirli köyü

KAMU YARARI YERİNE SADECE ŞİRKETLERİN ÇIKARI GÖZETİLİYOR

İzzettin köyünde köy muhtarı ve yurttaşlarla birlikte sohbet sırasında köylü yurttaşlar “bir şirket veya bir kişi para kazanacak ama ceremesini bizler çekeceğiz. Böyle şey olmaz, burada biz mağdur edileceğiz, biz bu tesisi istemiyoruz” şeklinde duygularını ifade ettiler. Bu tür tesislerin bu şekilde projelendirilmesinde izlenen hukuksal süreç de köylülerin şikayetçi oldukları bir başka konu oldu. Köylülerin bu türden şikayetinde haklı olduğunu belirten TURÇEP ise ÇED süreçlerinde kamu çıkarlarının tamamen gözardı edildiği, sadece şirketin çıkarına uygun bir tutum izlendiğini belirtirken, bunun da köylünün mağduriyetine neden olduğunu ifade etti. İzzettin köyünde yurttaşların hukuka aykırı şekilde düzenlenen ÇED halkın katılımı toplantısına tepki göstererek katılmadıklarını da hatırlatan TURÇEP, ayrıca Irlamaz köyünde de biyogaz tesisine karşı çıkan yurttaşlar ÇED toplantısı yaptırmadığı halde yetkililer tarafından toplantı yapılmış gibi gösterildiği ve böylece ÇED raporunun onaylanmasının sağlandığını anlattı. Ayrıca düzenlenen keşif sırasında da yaptıkları eleştiriler ve itirazların hiç birinin dikkate alınmadan keşif raporunun da onaylandığını , bu nedenle mahkemeye sunulan keşif raporuna keşfin yenilenmesi için itiraz ettiklerini, hukuk mücadelesinin böyle bir süreçte halen sürdüğünü kaydettiler.

İzzettin köyü

PROJE SAHASINDAKİ İNCELEMEDE OLUŞAN SORU İŞARETLERİ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TURÇEP ve beraberindeki heyet biyogaz tesisinin kurulmasının planlandığı İncirlibük  mevkiine giderek, sahada inceleme yaptılar. Tesisin kurulması planlanan bölgede sulama kanalının yer aldığı ve hemen bitişiğinde de sürekli akış gösteren Ilıcak deresi bulunduğu görüldü. Proje alanına 1 km mesafede de ayrıca Gediz Nehri yer alıyor. Projeye göre tesisin sulama kanalının hemen yanıbaşında kurulması söz konusu olacak. Alan incelemesinde köylü yurttaşların endişelerinde haklı oldukları görülürken, tesisin neden sulama kanalı bitişiğinde kurulmak istendiği ve proje için böyle bir yerin neden seçilmiş olduğuna ilişkin çeşitli soru işaretleri de oluştu.

Tesisin yapılmak istendiği İncirlibük mevkii