Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > SES Derneği’nden Akbelen Mücadelesindeki Kadınlara Ödül

SES Derneği’nden Akbelen Mücadelesindeki Kadınlara Ödül

SES Derneği 2023 Yılın Kadınları Ödüllleri Akbelen Direnişindeki İkizköylü kadınlara verildi. Ödül alan 13 kadın/grup arasında Akbelen’de ekolojik kıyıma direnen kadınlar adına ödül Deniz Gümüşel ve Nejla Işık‘a verildi.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, bu yıl üçüncü olarak düzenlediği “SES Yılın Kadınları” Ödül Töreni kapsamında 2023 yılında dünyada ve Türkiye’de mücadeleleriyle ilham veren kadınları ödüllendirdi. 18 Ocak’ta Pera Müzesi’nde düzenlenen ödül töreni geniş bir katılımla gerçekleşti.

‘KADIN NEŞESİYLE DİRENİYORUZ’

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından halkın oylamalarıyla belirlenen “SES Yılın Kadınları”nın 2023 ödülleri, 18 Ocak Perşembe akşamı Pera Müzesi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu.

Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 13 kadın ve grup, toplam 1887 kişinin oylarıyla belirlendi.

AKBELEN’İN KADINLARINA ÇİFTE ÖDÜL

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Yılın Kadınları Ödül Töreni’nin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. 18 Ocak Perşembe günü Pera Müzesi’nde düzenlenen törenin sunuculuğunu Berna Laçin yaparken, törende sanatçı Rojin de sahne aldı.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Yılın Kadınları Ödül Töreni’nde Akbelen’de direnen kadınlar adına Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel ve İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık‘a ödül verildi. Nejla Işık adına ödülü kızı Esra Işık alırken, ödülleri, antropoloji, kültürel çalışmalar ve toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalarıyla tanıdığımız Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Gül Altınay verdi.

Deniz Gümüşel ve Esra Işık’a ödülleri Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Gül Altınay tarafından takdim edildi.

Törende konuşan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, şunları söyledi:

“SES Yılın Kadınları Ödül Töreni yılın en umut veren gecesi olmaya aday. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Umarım 13, 23’leri de yapacağız. Bu ödül akşamında kadın hareketi, LGBTİ hareketi, çevre hareketi, emek hareketi, örgütlü toplum temsilcileri, aktivistler, gazeteciler ve yazarlar bir araya geliyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2023’ün aday listesini, derneğimizin yayın organı Eşitlik Adalet Kadın Platformu’nda yıl içinde hikâyelerini paylaştığımız kadınlar arasından seçtik. 2023 yılında öncü çalışmaları, başarıları, örgütlü itirazları, Türkiye’de ve Dünya’da kadın dayanışmasına verdikleri destek için SES Yılın Kadınları’na minnet borçluyuz. Dayanışma ile eşitlik mücadelesi verdikleri için tekrar çok teşekkür ediyorum.”

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen törene Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM) Şırnak Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayşegül DoğanProf. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Gül Altınay, eski milli voleybolcu Selcan Çağlar, İstanbul Kadın Kuruluşları Bilgi Koordinatörü Nazan Moroğlu, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, yazar, gazeteci ve sosyolog Oya Baydar, Big Chefs markasının kurucusu Gamze Cizreli, yazar ve yönetmen Melek Ulagay, akademisyen ve sosyolog Dr. Feyza Akınerdem, NewsLab Turkey Proje Koordinatörü ve geçen yılın Yılın Kadınları ödülünü kazanan Hazal Sipahi, Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) kurucularından kadın hakları aktivisti avukat Hülya Gülbahar, siyaset bilimci Prof. Dr. Fatma Gül Berktay‘ın da aralarında olduğu pek çok isim katıldı.

Deniz Gümüşel ve Necla Işık’ın kızı Esra Işık ödül töreninde konuşurken

Gecede sahne alan Rojin‘in söylediği Kürtçe, Türkçe ve İtalyanca şarkıların ardından ödüllerin takdimi yapıldı.

Pera Müzesi’nde yapılan ve sunuculuğunu Berna Laçin‘in üstlendiği gecede, ödül alan kadınların hikayelerinin yer aldığı, Eda Doğançay‘ın editörlüğünde hazırlanan ödül kitapçığının illüstrasyonları Aslı Alpar‘a, tasarımı ise Rafineri‘ye ait. Törende gösterilen Yılın Kadınları tanıtım videoları ise Şeriban Alkış imzası taşıyor. Etkinliğin basın iletişimi Marjinal Porter Novelli, iletişim koordinasyonu da Ufuk Yeşil ve Elif Yahyaoğlu tarafından yapıldı.

Gecede dağıtılan ödüller şöyle:

• Afet İçin Feminist Dayanışma adına Mara El Sanatları Atölyesi
  • Canan Dağdeviren
  • Akbelen’de ekolojik kıyıma direnen kadınlar adına Deniz Gümüşel ve Nejla Işık
  • A Milli Kadın Voleybol Takımı
  • Afganistan’da hakları için mücadelede eden kadınlar
  • Agrobay’da direnen işçi kadınlar adına Ayşe Büşra Yılmaz
  • EMEP Milletvekili Sevda Karaca
  • Şef Ebru Baybara Demir
  • Filistinli ve İsrailli kadınların barış örgütleri: Women of The Sun ve Women Wage Peace
  • Kızılcık Şerbeti dizisi adına Evrim Alasya, Ceren Yalazoğlu Karakoç, Sıla Türkoğlu, Faruk Turgut
  • Salçalı Gündem adına Florence Konstantina Delight ve Çiçek Tahaoğlu