Ana Sayfa > Bildiriler > SAMÇEP: “Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık yargılanamaz!”

SAMÇEP: “Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık yargılanamaz!”

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), bileşeni olduğu Ekoloji Birliği’nin 60 bileşeni ile birlikte zamandaş bir şekilde “Yrd. Doç Dr. Bülent Şık’ın yargılanmasını kabul etmiyoruz” konulu bir basın açıklaması yaptı. Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı adına yapılan ve kamuoyunda “Kanser Raporu” olarak bilinen araştırmaların sonuçlarını halk sağlığı adına açıkladığı için Bülent Şık hakkında 12 yıl hapis talebiyle dava açılmıştı.

SAMÇEP adına açıklamayı yapan dönem sözcüsü Mehmet Özdağ, “Ekoloji Birliği, 60 bileşeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından gizlenen “Kanser Raporu”nun peşini bırakmayacak. Raporun açıklanması ve üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla sonuçları her an halka duyurulacak biçimde yeni araştırmalar yapılmasını da takip edeceğiz” dedi. SAMÇEP tarafından yapılan basın açıklaması ise şöyle:

“Bülent Şık davasının da, bakanlık tarafından gizlenen ‘Kanser Raporu’nun da peşini bırakmayacağız!”

“Yrd. Doç Dr. Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı adına yapılan ve kamuoyunda “Kanser Raporu” olarak bilinen araştırmaların sonuçlarını halk sağlığı adına açıkladığı için yargılanmasını kabul etmiyoruz. Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi eski öğretim üyesi bu Üniversite bünyesinde kurulan kuruluşunda aktif rol aldığı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezinin Teknik Müdürlüğünü yapmaktayken Barış Akademisyeni KHK ile işinden edilmişti. Araştırmanın konusu olan bölgelerdeki insan ve diğer canlıların hayatını tehdit eden ağır çevresel kirlilik araştırma bulguları değerlendirilip kirliliği engelleyici çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Bu yargılama kamu yararına değildir. Halk sağlığını korumak amacıyla önlem ve iyileştirici tedbirler alması gerekirken, Sağlık Bakanlığı, araştırma bulguları çok vahim olmasına rağmen aradan geçen üç yıl boyunca hiçbir şey yapmadı. Sağlık Bakanlığı sorumluluğunu yerine getirmemesi üzerine bildiklerini kamuoyu ile paylaşan Bülent Şık, hem yurttaş hem de bilim insanı olmanın etiği gereğini yerine getirmiştir.

Nitekim Yard. Doç. Dr. Bülent Şık, ilk duruşmada yaptığı savunmada “Bir bilim insanı şirketlere veya kurumlara değil öncelikle topluma karşı sorumludur. Çünkü toplumun sağlığı ve geleceği şirketlerin ya da kurumların kısa vadeli çıkarlarına emanet edilemeyecek ölçüde önemlidir” bu duruma işaret etmektedir. Kamuoyunu son derece yakından ilgilendiren çevresel bir araştırmanın sonuçları “açıklanması yasak bilgi” veya “sır” kapsamında değerlendirilemez. Tersine bu araştırmanın sonuçlarının kamuoyundan saklanması ve üç yıl boyunca halka açıklanıp, önlemler ve gerekli tedbirlerin alınmaması suç olarak değerlendirilmelidir.

Biz Ekoloji Birliği olarak, kamu yararı olan halk sağlığını yakından ilgilendiren araştırmanın sonuçlarını açıklamanın yargılamanın konusu olamayacağına, kamu adına yargılama yapan mahkemenin Yard. Doç Dr Bülent Şık’ın açıklamalarının kamu yararı ve bilim insanı etiği açısından değerlendirerek beraatına karar vereceği inancını taşıyoruz. Ekoloji Birliği, 60 bileşeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından gizlenen “Kanser Raporu”nun peşini bırakmayacak. Raporun açıklanması ve üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla sonuçları her an halka duyurulacak biçimde yeni araştırmalar yapılması konusunda gereken her türlü resmi girişimi başlatacağız.”

Diğer sivil toplum örgütleri de tepkililer

Yard. Doç. Dr. Bülent Şık, bakanlık tarafından gizlenen “Kanser Raporu“nu kamuoyuna açıkladı diye 12 yıl hapis istemiyle hakkında dava açıldı ve yargılanması isteniyor. Yurt genelinde sivil toplum örgütleri ise buna tepkili ve dava sonucundan kamuoyu vicdanı çok büyük yara alacağı için yargılanmasını istemiyor. STK’lar ve demokratik kitle örgütleri, bu nedenle “suç işleyenler yargılansın, bu suçu açığa çıkaranlar değil” sözleri ile yurt genelinde tepkilerini ifade etmeye devam ediyorlar.