Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > DOĞADER: Devletin ihalelerle avcılığı teşvik etmesi kabul edilemez!

DOĞADER: Devletin ihalelerle avcılığı teşvik etmesi kabul edilemez!

DOĞADER tarafından yapılan bir basın açıklaması ile “devlet ihaleleriyle avcılığın teşvik edilmesi” eleştirilerek kınandı. Basın açıklaması Kızıl geyiklerin avlanması için ihale açan Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleştiren DOĞADER’in çağrısı ile duyarlı sivil toplum kuruluşları ve doğasever yurttaşlardan da yoğun ilgi ve katılım sağlandığı gözlendi. Basın açıklaması eşliğinde, ayrıca açılan av ihalesine ilişkin “itiraz ve iptal istemi dilekçeleri” de müdürlüğe teslim edildi.

DOĞADER (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) tarafından duyarlı yurttaşlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının destekleri ile yapılan basın açıklaması şöyle:

Yüz yıl önceye kadar Bursa ve Bilecik dahil çevresindeki iller, günümüzden çok daha geniş orman ve doğal alanlara sahipti. Geyik ve diğer yaban hayvanları çok daha geniş bir coğrafyada, nüfusları günümüzden kat kat fazla yaşamlarını sürdürürlerdi. Otçul ve yırtıcılarla doğal denge kurulmuştu. Son yüz yıl içinde tarla açmayla başlayan doğal alanları daraltan insan işgalleri günümüzde sürekli artmakta, maden, enerji, yol, turizm ve hatta Nilüfer Kuruçeşme’de olduğu gibi orman üzerinde çöp depolama alanı planları gibi projeler uygulamaya alınmaktadır.

Son 10 yıl içinde geliştirilen projelerle İnegöl Tüfekçikonak HES’te olduğu gibi vadilerden akan küçük dereler, dağların üst rakımlarında birleştirilerek HES ve barajlara yönlendirilmekte, kurutulan vadilerde içecek su bulamayan yaban hayvanları çaresiz ölüme sürüklenmektedir. Ormanlar ve doğal alanlarda artan oranda insan işgali, avlanmayla birlikte yaşama şansını tümüyle ortadan kaldırmaktadır.

Afrika’nın yoksul ülkelerinde bile çok sayıda orman koruyucusu, canını dişine takarak kaçak avcılara karşı ciddi mücadeleler veriyor

TV’de belgesellerde görmeye alıştığımız Afrika’nın yoksul ülkelerde bile orman ve milli parklarda görevli çok sayıda orman koruyucusu, canını dişine takarak kaçak avcılara karşı ciddi mücadelelere girişmektedir. Türkiye’de, bırakın ormanları, özel kanunla koruma altına bulunan milli parklar bile korucu denetiminden yoksun bırakılarak avcıların cirit attığı mekânlara dönmüştür.

Gereken sayıda orman korucusu görevlendirmediği için kaçak avcılara teslim olan Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İllerdeki Orman Müdürlükleri, Mayıs ayı içinde Türkiye çapında toplam 103 geyik, dağ keçisi, dağ koyunu avlanması için ihaleler düzenledi. Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Atatürk Orman Köşkü çevresinde yaşayan 2 geyik için 14.000 lira değer biçerek, 10 Haziran tarihinde ihale yapılacağı duyurusunda bulundu. Duyuruya göre avcılarla birlikte seyahat acenteleri da ihaleye katılabilecek.

Avcılık öne sürüldüğü gibi bir spor dalı değildir. Zevki için bir canlının yaşamını sonlandıran hiçbir davranış, spor olarak adlandırılamaz. Avcılık öne sürüldüğü gibi bir turizm türü de değildir. İnsan işgalleriyle daralıp küçük alanlara sıkışan, sayıları tükenmeye yüz tutan yaban hayvanlarını avlanarak turizm canlandırılamaz. Tersine avcılık turizme zarar verir. Avcılık, öldürülen hayvanın doğal döngündeki zincirini kırar. Döngü kırıldığında doğal alan zayıflar ve yok oluş sürecine girer. Doğal alanların kaybedildiği coğrafyada turizm yapılamaz.

Orman 2. Bölge Müdürlüğü’nün av ihalesi ile ilgili basında çıkan haberlerde, Bakanlık yetkilileri, öldürülmesi hükmünü verdikleri geyikler için “üretimden düşmüş yaşlı geyik” tanımlaması yaparak “öldürülmesi için ihaleye çıkılmazsa kaçak avcıların genç geyikleri vurabileceği” öne sürdüler.

Hiç bir insan, doğada yaşayan bir canlı için ömür biçme ayrıcalığına sahip değildir. Geyikler eğer söylendiği gibi yaşlıysa yırtıcı hayvanları döngüye sokarak denge sağlanmalıdır. Bunun en güzel örneği Kanada’da denendi ve daha önce yok edilen yırtıcı hayvanlar yeniden devreye sokularak oluşturulan doğal dengenin mükemmel biçimde işlediği görüldü.

Avcılığın devlet eliyle teşvik edilmesini red ediyoruz

Biz DOĞADER olarak, yaban hayvanlarının avlanmasını, avcılığın devlet eliyle teşvik edilmesini red ediyoruz. Açıklamamızdan sonra burada bulunan doğaseverlerle birlikte geyik avı ihalesine itiraz ve iptal edilmesini talep eden dilekçelerimizi Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğü’ne vereceğiz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ayrı bir dilekçe göndererek, yaban hayvanlarının avlama ihalelerinin Türkiye çapında iptal edilmesini, avcılığı yasallaştıran ve teşvik eden maddelerin kanun ve yönetmeliklerden kaldırılmasını, milli park ve avlak sahalarının otçul – yırtıcı dengesi kurulmuş, insan müdahalesi olmayan doğal denge alanlarına dönüştürülmesini talep edeceğiz.

• Bursa 2. Orman Bölge Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı diğer Müdürlükler, açtıkları av ihalelerini iptal etmelidir.
  • Orman ve milli parklarımızda orman korucularının sayısı ve yetkilerini arttırılmalıdır.
  • Kaçak avcılara, yaptıklarına pişman olacağı caydırıcı cezalar verilmelidir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, avcılığa izin veren kanun ve yönetmeliklerde değişiklik yaparak avcılığın önüne geçmelidir.

DOĞADER (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği)

DOĞADER: Doğada yaşayan bir canlı için ömür biçme hakkına hiçbir insan sahip değildir!