Ana Sayfa > Bildiriler > “Salihli Hacıbektaşlı Mahallesini JES şirketi için işgal eden kolluk güçlerine sesleniyoruz: Celladınızı korumayın!”

Gelişmeler üzerine bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, şirket adına mahallenin devletin kolluk kuvvetleri tarafından işgal etmesine tepki gösterip olayı kınarken, kolluk kuvvetlerine de “kendi celladınızı korumayın” diye seslendi.

Bugün (2 Eylül) sabah saat 08.30’dan itibaren Salihli Hacıbektaşlı’da Sanko şirketi tarafından işletilmek istenen jeotermal projesine yönelik yeni skandal görüntüler oluştu. Yargı süreci henüz devam etmesine rağmen, Sanko şirketinin yine hukuksuz şekilde ve yasal olmayan yollarla çalışma yapması konusunda devletin kolluk kuvvetleri güvencesi altında halkın nöbet alanına gelmesi hem şaşkınlık hem de büyük tepki yarattı. Devletin kolluk kuvvetlerinin ise adeta Sanko şirketinin özel güvenlik görevlisi gibi davranması ve şirket adına mahalleyi işgal altına alması ise en çok tepki çeken konu oldu. Jandarma kuvvetleri tarafından yöre halkı alana sokulmazken, mahalledeki bu işgal sırasında mahallede yer alan lise de 100 dolayında jandarma tarafından üs haline getirildi.

Ekoloji Birliği tarafından yapılan konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

Celladınızı korumayın!

“Salihli Hacıbektaşlı Mahallesi sabahın erken saatlerinde JES şirketi SANKO’nun iş ekipmanlarını getirebilmesi için jandarma ve polis tarafından kuşatıldı. Bin kadar jandarma ve polisin, 2-3 TOMA eşliğinde mahalleye yığınak yaparak adeta kuş uçurmuyor. Jandarmayı bir kez daha şirketlerin yararı için halkın karşısına dikenleri ne halk, ne tarih, ne doğa affetmeyecek!..

Salihli Hacıbektaşlı da üç tane okula birkaç yüz metre uzaklıkta, en yakın konutun 10 metre dibinde, Salihliyi tepeden gören bir konumda kurulmak istenen JES’e karşı mahallelinin yaşam nöbetine geçtiğimiz günlerde jandarma saldırmıştı. Aralarında bileşenlerimizden arkadaşlarımızın da bulunduğu gruba yapılan gazlı-joplu saldırı sonrası birçok kişi yaralanmış, 40’ın üzerinde arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Salihli halkı ve yaşam savunucuları buna rağmen direnişten geri adım atmadılar.

Bu kararlılığı gören şirketle işbirliği içindeki devlet kurumları bugün sabah saatlerinden itibaren adeta SANKO şirketinin özel güvenlik birimi gibi mahalleyi kuşatarak şirket araçlarının JES yapılmak istenen alana sokulmasına zemin hazırlamışlardır. Bin kadar jandarma, polis, TOMA’lar eşliğinde adeta bir işgal görüntüsünde Hacıbektaşlıya yapılan bu yığınak nedeniyle mahalleli evlerinden çıkamaz hale gelmiştir.

Salihli ilçesi Hacıbektaşlı mahallesinde kurulması planlanan jeotermal elektrik santrali için yasal olmayan yollarla çalışmalara başlamak isteyen Sanko şirketine halkın direnişi jandarma ve polisin sert müdahalesi ile bastırılmıştı.

Yaşam alanlarına sahip çıkmak meşru bir haktır

Kendi yurdunda, Anayasal hakkı olan yaşam alanı korumak için direnen Salihlilere yapılan bu muamele tamamen hukuksuzdur, haksızdır. Yurttaşların Anayasal haklarını kullanma hakkına engel olma, seyahat haklarını önleme, çevrenin kirlenmesine zemin hazırlama gibi onlarca kanun maddesine aykırı yapılan bu işlem nedeniyle ilgililer hakkında hukuki olarak tüm işlemler yapılacaktır.

Öte yandan, yaşam alanlarımıza yönelik sermaye saldırılarına karşı halkın vergileriyle maaşlarını alan jandarma ve polisin yine halkın önüne dikilmesi ve bazen şiddete başvurması da asla kabul edilemez ve hukuksuzdur. Bu, aynı zamanda AKP hükümetinin halktan değil şirketlerden yana bir hükümet olduğunu, şirketle işbirliği içindeki MHP’li Salihli Belediyesinin de kendisini seçen vatandaşların emanetine ihanet ettiğini ortaya koymaktadır.

Ekoloji Birliği olarak Salihli halkının yaşam alanını koruma mücadelesinin ulusal, uluslararası yasaların yanı sıra, bütün etik değerler nezdinde de meşru olduğunu bir kez daha belirtiriz ve kendileriyle dayanışma içinde olduğumuzu duyururuz.

Devletin kolluk güçlerinin halkla karşı karşıya gelmesine neden olan, halkı adeta kuşatarak şirketin özel güvenlik birimleri gibi çalışmasının emrini verenler yarın o jeotermalin saçtığı zehirler nedeniyle kendilerinin ve çocuklarının da zehirleneceğini bilmeliler!..

Salihli halkının mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarken, devlet kurumlarına ve kolluk güçlerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Kendi celladınızı korumayın!”

EKOLOJİ BİRLİĞİ