Ana Sayfa > Haberler > Resmi Gazete’de yayımlandı: Kanal İstanbul’a devlet garantisi verildi

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kanal İstanbul’a devlet garantisi verildi

Resmi Gazete’de Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna geçici madde eklenerek Kanal İstanbul’a devlet garantisi verilmiş oldu.

Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a geçici madde eklendi. Resmi Gazete’de yayımlanan geçici maddeye göre Kanal İstanbul Projesi‘ne de devlet garantisi verildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna geçici madde eklenerek Kanal İstanbul’a devlet garantisi verilmiş oldu.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Çelik, kararı Twitter hesabından duyurdu.

Resmi Gazete’de yayımlanan geçici madde şu şekilde:

““GEÇİCİ MADDE 4 – 15/3/2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 1l/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir.”

Kanal İstanbul Tartışması Hiç Bitmedi, Bitmeyecek

Bir çok kesimin karşı çıktığı ve başta ekolojik olmak üzere pek çok yönüyle bir yıkım projesi olacağını ileri sürdüğü projenin ilk ihalesi 26 Mart 2020 tarihinde yapılmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan son açıklamada, çalışmaların yüzde 60’ının 2023 yılına kadar sonlandırılmasının planlandığı belirtildi.

ÇED raporuna göre proje, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinden geçecek. Projenin Karadeniz’e bağlantısı kuzeyde Karaburun’da, Marmara Denizi’ne bağlantısı ise Küçükçekmece Gölü’nde sağlanacak. Proje için İmar Kanunu’nda değişiklik yapılırken rapora göre ‘su yolu’ kavramı ile planlanan Kanal İstanbul projesi 45 kilometre uzunluk, alt kısımda 250 metre üst kısımda 360 metre genişlikte ve 20,75 metre derinlikte olacak.

Projenin inşaatını, 4 yılı kazı olmak üzere, toplam 7 yılda tamamlanması planlanıyor. İnşaat maliyeti 60 milyar TL, deplasmanlar ve geçişler yaklaşık 15 milyar TL olmak üzere toplam 75 milyara mal olması öngörülen projede, döviz artışları nedeniyle maliyetin daha yüksek olması bekleniyor.

ÇED raporuna göre proje alanının yüzde 52’si tarım alanı. Ancak İBB’nin rakamlarına göre proje ile 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik verimli tarım ve orman alanı ortadan kaldırılmış olacak.