Ana Sayfa > Bilim > Prof. Dr. Atmış: Midye, istiridye denilerek ormanlar işgal ediliyor | Özer Akdemir

Prof. Dr. Erdoğan Atmış, meclise sunulan orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumu ve denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği yapan tesislerle ilgili maddeleri değerlendirdi.

Önceki gün TBMM Başkanlığına sunulan “Torba Yasa” teklifinde elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasının yanı sıra orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumu ve denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği yapan tesislerle ilgili maddeler de yer aldı.

SANKİ BAŞKA YER YOKMUŞ GİBİ…

Torba Yasa teklifinin bu maddeleri ile ilgili görüşlerini aldığımız Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, TBMM gündemine getirilen kanun teklifinde Orman Kanunun 18. maddesinde bulunan “göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına” ibaresinin “göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık, midye ve istridye üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına” şeklinde değiştirilmek istendiğini ifade etti. Bu yasal düzenleme ile artık ormanlarda sadece göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için değil, midye ve istiridye üretimi için de tesis ve depoların kurulmasının önünün açılacağını belirten Atmış, “Sanki bu işlerin yapılması için başka yer yokmuş gibi orman alanları bedava denebilecek bir fiyata bu işleri yapanlara 29 yıllığına kadar kiralanabilecek.

ORMAN KANUNU O KADAR SULANDIRILDI Kİ

Ne yazık ki bu iktidar tarafından ormanlar doğal bir varlık olarak değil de, eşe dosta rant sağlayacak bir arsa olarak görülerek yönetiyor. Orman Kanunu’nun 16. 17. ve 18. maddeleri son yıllarda o kadar sulandırıldı ki, ormanlarda yapılan ormancılık dışı amaçlı tahsisler nedeniyle 748 bin hektar orman alanımız orman ekosistem niteliğini kaybetti ve bu alanlar artık kağıt üzerinde orman olarak görülüyor” dedi.

RANTA DAYALI ORMAN İŞGALİ

TBMM’ye sunulan son tasarıda olduğu gibi ormancılık dışı amaçlı kullanımlara her sene bir kaç tanesi daha eklendiğini belirten Atmış, “Midye ve istiridye ile ilgili tesis ve depoların orman alanlarına kurulması ormanların işgalinden başka bir işe yaramayacaktır. Tabii ki bu alanları işgal edecek “yatırımcılara” sağladığı ranttan başka” dedi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.