Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Amasra’da çevre düzenindeki termik santral değişikliğine iptal kararı

Amasra’da çevre düzenindeki termik santral değişikliğine iptal kararı

Bartın’ın Amasra ilçesinde 15 yıldır termik santrala karşı verilen mücadele zaferle sonuçlandı. Termik santralın yer aldığı Çevre Düzeni Planları’nın Danıştay tarafından iptal edilmesini değerlendiren Avukat Uzun, “Bu karar termik santralı haritadan sildi” dedi.

Danıştay 6’ncı Dairesi, Bartın‘ın turistik ilçesi Amasra‘da termik santral yapılması için Zongludak-Bartın-Karabük 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) yapılan değişikliği iptal etti.

Kararı müjde olarak duyuran Bartın Platformu, cumartesi günü Amasra’da kutlama için çağrı yaptı. Bartın Platformu, Danıştay kararını sosyal medyada ‘müjdeler olsun’ notuyla duyurdu. Paylaşımda, “Yıllardır sürdürdüğümüz termiksiz yaşam mücadelesi zaferle sonuçlandı. Amasra’da termik santral haritadan silindi. Danıştay 6’ncı Dairesi 1/100 binlik ÇDP planına termik santrali işleyen değişikliği iptal etti. Cumartesi 12.00’de Amasra’da kutlayacağız” ifadeleri kullanıldı.

SANTRALE KARŞI BİR ZAFER DAHA

BirGün‘ün haberine göre; daha önce birçok kez imar planlar ve başvuruları yargı kararlarıyla iptal edilen Hattat Holding ikinci kez Amasra’da termik santral yapmak için 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı, geçen şubat ayında da Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısında verilen kararda kurum görüşlerinin eksik olduğu belirtilerek çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci durduruldu.

Son olarak imar planlarına karşı açılan davada verilen kararla santral haritadan silindi.

DANIŞTAY SON NOKTAYI KOYDU

Daha önce 1/5 bin ve 1/25 bin ölçekli plan değişiklikleri iptal ettirdiklerini hatırlatan Bartın Platformu’ndan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Daha önce de bir çok kez dava kazandık. 5 davada ÇED’leri iptal ettirdik. Hazırladıkları Çevre Düzeni Planı’na termik santralı 2016 yılında işlediler. O dönemde verilen ÇED olumlu kararının ardından plana işlenmesi zaten usulsüzdü. Diğer planları da değiştirmişlerdi. Bu kararı da bekliyorduk” dedi.

Verilen kararı zafer olarak değerlendiren Prof. Dr. Atmış, “Çevre Düzeni Planları’nda santral yoksa hiç bir ÇED süreci başlatılamaz. Olanlar da iptal edilmek zorunda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda durdurulmuş olan ÇED sürecinin iptal edilmesi gerekiyor. 15 yıldır termik santral yapmak için uğraşan Hattat’ın burayı Amasralılara bırakmasınız istiyoruz. Türkiye’nin Paris Sözleşmesi’ne imza atması da tam olarak bu anlama geliyor. Bu ülkede termik santrallara yer yok” ifadelerini kullandık.

AVUKAT UZUN: BU KARAR TERMİK SANTRALİ HARİTADAN SİLDİ

Danıştay’ın kararını “Termik santralı haritadan sildi” olarak değerlendiren davanın avukatı Engin Uzun şu ifadeleri kullandı: “Şuana kadar bir termik santral sürecinde 17 dava açtık. Bu davalarda, verilen ÇED olumlu kararlarını defalarca iptal ettirdik. Her iptalden sonra yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Bu karar ile Amasra ilçesine termik santral olmayacağına dair kesin bir hükümle Danıştay süreci sonlandırdı. Bu karar termik santralı haritadan sildi.”

NE OLMUŞTU?

Hattat Holding tarafından yapılmak istenen Hema Termik Santrali’nin ÇED olumlu raporuna karşı Bartınlılar 7 Kasım’da 2 bin 119 kişi tarafından dava açarak termik santral’in yapımına itiraz etti. Dava açıldıktan bir gün sonra, ‘Zonguldak – Bartın – Karabük’ illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı değiştirilerek termik santralin yapımına olanak sağlandı. Bunun üzerine Bartın Platformu yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı.