Ana Sayfa > Arkeoloji > Phaselis’te mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmaları sürüyor!

Phaselis’te mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmaları sürüyor!

Antalya’nın Kemer ilçesi Phaselis antik kentindeki Alacasu ve Bostanlık koylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle yürütülen halk plajı projesinde mahkemenin ikinci kez yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Phaselise Dokunma Hareketi, “Mahkeme, dava ile ilgili nihai kararını verene kadar Alacasu ve Bostanlık koylarında hiçbir çalışma yapılamaz” dedi.

Antalya Kemer’de bulunan antik Likya kenti Phaselis’te yapımı büyük ölçüde tamamlanan halk plajları için mahkemenin ikinci kez verdiği yürütmeyi durdurma karanına karşın inşaat çalışmaları devam ediyor. “Phaselis’te hiçbir hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz” diyen Phaselise Dokunma Hareketi üyeleri, inşaat şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ adıyla ihale edilen proje kapsamında başlatılan çalışmalarda, Alacasu (Cennet) Koyu’nda 480 metrekarelik beton temeller atılırken, kamuoyu tepkileri nedeniyle beton temellerin bir kısmı kaldırıldı, diğer taraftan Bostanlık Koyu’nda da başlatılan halk plajı yapımı inşa çalışmaları başlatıldı.

İki farklı koydaki halk plajı projesi inşaatlarına karşı Peyzaj Mimarları Odası adına avukatlar Tuncay Koç ve Emre Altınok tarafından yürütmeyi durdurma ve projelerin iptali istemiyle dava açıldı. Açılan davada Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, 30 Mayıs 2023 tarihinde “uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte olduğu” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İlgili haber için tıklayınız: Phaselis antik kentinde yapılaşmaya mahkeme bir kez daha ‘dur’ dedi

ÇALIŞMALARIN KARARA RAĞMEN DEVAM ETTİĞİ BELGELENDİ

Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre; mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat çalışmalarının devam ettiğini aktaran Phaselise Dokunma Hareketi üyeleri konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“10 Haziran 2023’te Bostanlık Koyu’na giden Phaselise Dokunma Hareketi üyesi arkadaşlarımız, çalışmanın yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ettiğini belgeledi.

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen neden çalışılıp suç işlendiğini soran arkadaşlarımıza, alanda bulunan ihale sahibi SA-FA şirketi yetkilisi ‘Karardan haberimiz yok’ diye cevap verdi. Oysa 10 gün önce çıkan kararın onlara tebliğ edilmemesi mümkün olmadığı gibi -zira belge en son bize ulaşıyor- ulusal basın ve TV’ler aracılığıyla tüm kamuyoyu tarafımızdan bilgilendirilmişti.

Arkadaşlarımız 11.41’de jandarmaya ihbarda bulunarak, gelen ekiplere yürütmeyi durdurma kararını tebliğ edip, yapılanının suç olduğunu belirterek, şikayetçi ve davacı oldu. Bunun üzerine Kemer Cumhuriyet Savcılığı emriyle jandarma alanda bulunan tüm çalışanların ifadelerini aldı.”

HUKUKSUZLUĞA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Mahkeme, dava ile ilgili nihai kararını verene kadar Alacasu ve Bostanlık koylarında hiçbir çalışma yapılamaz. Bizler, kültürel mirasımıza ve doğamıza olan duyarlılığıyla kalbini ve gözlerini Phaselis’e yöneltmiş tüm insanların, fiziken yanımızda olamasalar da haklı davamıza olan ilgisinin farkındayız.

Phaselis’e Dokunma Hareketi üyeleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar olarak, canlı cansız tüm varlıklara olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için her türlü çabayı ortaya koyup, Phaselis’te hiçbir hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Gözlerimiz üzerinde olacak.”

İlgili haber: “Phaselis’teki Proje İptal Edilene Kadar Peşini Bırakmayacağız”