Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ekoloji Birliği meclis toplantısını Akbelen’de yaptı | Özer Akdemir

Ekoloji Birliği meclis toplantısını Akbelen’de yaptı | Özer Akdemir

Ekoloji Birliği, Akbelen mücadelesine destek ve dayanışma amaçlı olarak yıllık meclis toplantısını Akbelen’de yaptı.

Akbelen Ormanı’nı korumak için 2 yıldır sürdürülen yaşam nöbetine ülkenin dört bir yanındaki ekoloji örgütlerinden destekler devam ediyor. Ekoloji Birliği (EB), Akbelen mücadelesine destek ve dayanışma amaçlı olarak yıllık meclis toplantısını Akbelen’de yaptı.

ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDAN AKBELEN’E

Van’dan İstanbul’a, Kazdağı’ndan, İç Anadolu bozkırlarına kadar, yetmişin üzerinde yerel ekoloji örgütünün bir araya gelmesiyle kurulan Ekoloji Birliği’nin yıllık meclis toplantısı Akbelen Ormanı’nda yapıldı. Bir gün öncesinden Akbelen Ormanı’ndaki direniş alanına gelmeye başlayan Ekoloji Birliği bileşenleri, önceki gün çadır nöbeti alanında “Çoklu krizden çıkış için ekoloji mücadelesi” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Bileşenler ayrıca Akbelen Ormanı’nı altındaki kömürü almak için yok etmek isteyen YK Enerji’nin kömür ocağına kadar giderek doğa yıkımının boyutlarını gözleriyle gördü.

TOPLANTIYA İKİZKÖYLÜLER EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Ekoloji Birliği meclis toplantısı Akbelen çadır alanına yaklaşık 1 km uzaklıkta, ormanın başladığı sınırdaki Akbelen direnişinin öncü kadınlarından Nejla Işık’ın evinin bahçesinde yapıldı. Aynı zamanda İkizköylülerin kurduğu Kardok Derneği Başkanı da olan Işık’ın yanı sıra İkizköylüler de ülkenin dört bir yanından gelen ekoloji örgüt temsilcilerine ev sahipliği yaptı. Toplantıya Ekoloji Birliği bileşenlerinden 20’si yüz yüze katılırken, üç bileşen ise çevrimiçi katılım gerçekleştirdiler. Üç yeni örgütün bileşen olduğu Ekoloji Birliği toplantısında şu başlıklar altında gündemler konuşuldu: “Seçim sonuçlarının ekoloji hareketleri bağlamında değerlendirilmesi, ekoloji hareketleri afet ve afet sonrası çalışmaların değerlendirilmesi ve bu konuda Ekoloji Birliği’nin katkı vereceği çalıştaylar/toplantılar düzenlenmesi, deprem sonrası yürütülen eko yıkım faaliyetleri, nükleer enerji, termik santraller kapatılsın kampanyası, deprem fırsatçılığında kentsel dönüşüm, ekokırımın suç olarak yasalaşması, ekoloji hareketlerinin ortak eylemselliği, yerel ve uluslararası ortaklaşmalar yaratmak, nadir element madenciliği başta olmak üzere vahşi madenciliğe karşı kampanyalar, direniş alanlarına, nöbetlere destek yolculuklarının arttırılması, direnişler arasında doğrudan köprüler kurulması, kömürsüz 2030 kampanyası”.

LATMOS DAĞI’NIN MUHTARLARI DA KONUŞTU

İkizköy köylülerinin yanı sıra, uranyum madenciliğinin çevre sağlık etkilerini yaşayan Söke Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna ve Latmos Dağı’ndaki madencilik faaliyetleri nedeniyle çok büyük sıkıntılarla yüzleşen Çavdar Köyü Eski Muhtarı İhsan Garagöz de toplantıya katılarak yaşadıkları sorunlara dair konuştu. Yeni yürütmenin belirlendiği toplantının ardından toplantı için İstanbul, İzmir, Balıkesir, Van, Diyarbakır gibi birçok ilden gelen bileşen temsilcileri çadır alanına giderek yaşam nöbeti tutanlarla vedalaşıp ayrıldı.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.