Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: “Makamlar görevlerini yapmıyor, bilgi edinme hakkı gasp ediliyor”

ORÇEV: “Makamlar görevlerini yapmıyor, bilgi edinme hakkı gasp ediliyor”

Ordu Çevre Derneği kurumların sorularına yanıt vermekten kaçtıklarını belirterek, “Bilgi edilme hakkı gasp ediliyor” açıklaması yaptı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Fatsa’daki siyanürle altın işletmesinin çalışma süreleri hakkında bilgi istediklerini, ancak kurumların sorumluluğu birbirine attıklarını belirterek şunları söyledi. “Fatsa’daki Altıntepe maden işletmesinin çalışmasının başlama ve bitiş sürelerini hakkında bilgi elde etmek için Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazıların hiçbirine yanıt verilmedi. Yanıtı verecek kurum arıyoruz” dedi.

Amaçları oyalamak

Gönül açıklamasını sürdürerek, “15.10.2019 tarih ve 28 sayılı yazımızla Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe şirketinin çalışmaya başlama ve bitiş süresinin tarihlerini öğrenmek istedik. Müdürlük bilginin Bakanlık tarafından vermesi gerektiğini iddia ederek yazımızı Bakanlığa iletti. Bakanlık derneğimize 25.11.2019 tarih ve E.12728 sayılı yazısı ile bilgiyi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden istememizin gerektiğini bildirdi. Biz de 16.12.2019 tarih ve 39 sayılı yazımızla talebimizi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne ilettik. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği yanıtla başladığımız yere geldik. Bilgiyi Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünden almamızın gerektiğini belirtti” dedi.

Başa döndük

Gönül, bilgi alma konusunda ısrarlarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu kez Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 05.02.2020 tarih ve 2 sayılı yazımızla yeniden bilgi istedik. Bilgi isterken de yazışma örneklerini de ek olarak verdik. İl Müdürlüğü bu kez de bilgi vermedi. 06.02.2020 tarih ve E.2433 sayılı yazısı ile 11.02.2013 tarihinde ÇED olumlu kararının verildiğini, izin lisans süresinin Bakanlıkça takip edildiğini belirterek yazımızı yeniden Bakanlığa gönderdiler. Yeniden başa döndük” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ya süre dolduysa?

ORÇEV Başkanı Gönül, “İşletmenin çalışma süresi dolmuşsa ne olacak?” diye sorarak, “İlk yazımızı 15.10.2019 tarihinde yazdık. Dört aydır yanıt alamıyoruz. Eğer işletmenin süresi dolmuşsa işletme gibi yazışma yaptığımız üç kurum da suç işlemiş olacak. Yanıt vermeyerek işletmeyi korumuş olmaktalar. Şirket alanını büyütmek için girişimde bulundu. Bilgi almamız engelleniyor. Hiçbir kurum bilgi saklama hakkına sahip değildir. Toprağımız, suyumuz zehirleniyor. Tarım zarar görüyor ama kurumlar sorularımızı yanıtlamıyor. Bu konuda hukuksal süreç başlatacağız.” dedi.