Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: Doğamızı ve yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz

ORÇEV: Doğamızı ve yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz

Ordu Çevre Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında, ekolojik yıkımlara tepki göstererek, doğa katliamlarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında, ekolojik yıkımlara tepki göstererek, doğa katliamlarına karşı mücadele çağrısı yaptı. Yapılan etkinliğe CHP, EMEP, Sol Parti, TKP, YSP, KESK, ADD, Eğitim İş, Tüm köy sen de destek verdi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül tarafından okunan basın açıklamasında, “Bugün kutlamamız, bayram yapmamız gerekirken bizler yakınlarını kaybetmiş gibi nasıl üzülür, travmalar geçirir isek, ekoloji katliamları olduğunda da üzülüyoruz, travma geçiriyoruz. Nasıl yakınlarımızı ölüm yıldönümlerinde anıyorsak bugün de “ekolojik katliamları” anıyoruz. Dünya küresel ısınma ile katlediliyor. Yok oluşla karşı karşıyayız. Buzulların erimesi, ormanların yok olması;  göllerimizin, derelerimizin, denizlerimizin kirlenmesi, topraklarımızın zehirlenmesi dünyanın yok olmasını hızlandırıyor.” denildi.

SERMAYENİN ÇEVRE KATLİAMI DURMAKSIZIN DEVAM EDİYOR

Gönül, doğanın metalaştırıldığına dikkat çekerek, “Ülkemizde ise bu yok oluş katmerli biçimde devam ediyor. Bazı türler yok oluyor, Dünyada ve ülkemizde 40 yıl önce denizlerdeki sucul türlerde yüzde 60’ı yok oldu. Yok oluş hızla devam ediyor. En son Marmara Denizi’nin deniz salyası ile kirlenmesi ile Marmara Denizi yok olmayla karşı karşıya. Aynı tehlike Karadeniz’de de yaşanabilir, hazırlıklı olmalıyız. Bu nedenle Dünya Çevre Günü kutlanmıyor, travma geçiriyoruz, isyan ediyoruz. Bizler bu katliamların sonuçlarını yaşıyoruz. Neden ekolojik katliamlar yapılıyor? Kapitalist sistemde bir avuç sermayenin doymak bilmez kar hırsı ekolojik katliamlar yapılmaktadır” dedi.

Ordu Çevre Derneği olarak ekolojik yıkımlara karşı bugüne kadar 100’e yakın dava açtıklarını belirten Gönül, “Hala da açmaya devam ediyoruz” derken, “Taş ocakları, HES’ler, madenler, deniz dolguları devam etmekte. Özel şirketler bu katliamları yaparken bu ülkeyi yönetenlerle birlikte davranmakta, işbirliği yapmaktadır” ifadeleriyle yurt genelinde iyice meşru hale getirilen hukuksuzluğa da şu sözlerle dikkat çekti:

“Peki devlet kurumları ne yapıyor? Gelen ağam, giden paşam demekteler. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne karşı, katliamları durdurması için dilekçeler yazmaktayız, davalar açmaktayız. Davaları kazansak da OBB, mahkeme kararlarına uymamakta, tanımamakta. Tayfur Gürsoy Parkı’nda, rıhtımdaki projeler, deniz dolgusu kararlarına uymamakta. OBB ve ilçe belediyeleri ormanlarda ve su kaynakları üzerinde taş ocakları açmakta, neden? Botanik Park yapıldı, yıkıldı. Şimdi hayvanlar otlamakta. Şimdi ne olacak, belli değil. Yıkımın üzerinden 5 yıl geçti, burası böyle duruyor. 15 milyon çöpe gitti. Bunun hesabını beceriksiz yöneticiler verecek” ifadelerini kullandı.

DOĞAMIZI, YAŞAMI VE YAŞAM ALANLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, açıklamanın devamında ekoloji konuları için taleplerinin olduğunu belirterek, “Çevre sorunu, 1,5 yıldır gezegenimizin gündeminde olan salgın hastalık nedeni ile daha da önem kazanmıştır. Sağlığımızı, sosyal hayatımızı, ekonomimizi, üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmiştir. Bu nedenle, eğitim sistemimizin de değişmesi gerekir. İlkokuldan başlayan ekoloji sorununu işleyen derslerde müfredata girmelidir. Çevre suçları anayasamızda yer almalıdır. Çevre davaları açan yurttaşlardan, sivil toplum örgütlerinden ücret alınmamalıdır. Çevreye zarar vereceği düşünülen projeler, yörede yaşayan yurttaşların onayı alınmadan yapılmamalı. Çevre sorunu yaratan kamu kurumuna açılan davalardan dolayı kamuyu zarara uğratan kamu görevlilerinden zararın bedeli karşılanmalı. Bütün işletmeler (kamu ve özel) çevre sorunu yaratmaması için yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin denetim yapma hakkı olmalıdır. Çevre sorunu nedeniyle açılan davaların mahkeme kararları derhal uygulanmalıdır.

Bugün Dünya Çevre Günü’nü kutlayamıyor, çevre katliamı yapanları kınıyoruz. Ormanları, dereleri, denizleri, gölleri rahat bırakın. Bizler geleceğimizi; toprağımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, denizimizi; yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz.” dedi.