Ana Sayfa > Haberler > Nurhak’a yeni yıl hediyesi: Beş köyün ortasına yapılmak istenen maden iptal edildi | Özer Akdemir

Maraş’ın Nurhak İlçesinde beş köyün ortasına yapılmak istenen maden ocağına karşı verilen mücadele maden şirketine geri adım attırdı, şirketin ruhsatı iptal edildi.

Maraş‘ın Nurhak İlçesinde beş köyün ortasına yapılmak istenen maden ocağına karşı halkın kararlı duruşu maden şirketine geri adım attırdı. Şirketin terk talebi sonrası ruhsatı iptal edildi.

RUHSAT SAHİBİ ALANI TERK ETTİ

Yılın son günlerinde Nurhak kaymakamlığından belediyeye gelen bilgi yazısı Nurhak’a yeni yıl hediyesi gibi geldi. Nurhak’ın Pınarbaşı ve Barış mahalleleri arasında kalan Bağlıca, Kuşluk, Bağırsağın Deresi, Körteşin ve Yazı köylerinin ortasında yapılmak istenen demir – alüminyum madeni ruhsat sahibi kişinin sahayı terk talebi sonrası iptal edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Kahramanmaraş Valiliğine gönderdiği 16.12.2020 tarihli yazıda, Nurhak İlçesinde Mehmet karagüllü adlı kişinin sahibi olduğu arama ruhsatı içini kişinin sahayı terk talebi olduğu belirtilerek, “Söz konusu sahada herhangi bir faaliyette bulunulmaması, bulunulduğu taktirde faaliyetin durdurularak Genel müdürlüğe bilgi verilmesi” istendi.

BELEDİYE BAŞKANI BOZAN: HALKIN KARARLI DURUŞU GERİ ADIM ATTIRDI

Kaymakamlıktan belediyeye gönderilen maden ruhsatı iptal yazısını sevinçle karşıladıklarını belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan şunları söyledi; “Nurhak Halkının kararlı duruşu ve haklı talebi geri adım attırmıştır. Bu durum halkımızı ziyadesiyle memnun etmiştir. Nurhak kazanmıştır, çevre kazanmıştır, hayvansal üretim kazanmıştır. Rantın karşısında Köylü kazanmıştır. Nurhak yok olmaktan kurtulmuştur”.

Bu kararla beraber, halkın, yerel yönetimlerin görüşünün alınmadan yapılan işin sağlıklı olmayacağının ortaya konulduğunu ifade eden bozan, “Ümit ediyorum Nurhak ile ilgili bu tür projeler ortaya bir daha konmaz. Bu kazanımda emeği olan herkese Nurhak adına teşekkür ediyorum.  Nurhak bizim, Çevre bizim, doğa bizim, bu ülke bizim lütfen zarar veren projelerde elbirliğiyle karşı koyalım ki böyle güzel haberler alalım” dedi.

MADEN İŞLETMESİ ORMAN VE MERA ALANINA YAPILACAKTI

Mehmet Karagüllü adlı bir kişi tarafından yapılmak istenen madencilik projesinde 231 dönümlük bir sahada, yılda toplam 100 bin ton maden üretimi yapılması planlanıyordu. Büyük bir kısmı orman alanı olan proje sahasının yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık için büyük önem taşıyan 9 bin 239.75 metrekarelik kısmı ise mera nitelikli arazilerden oluşuyordu.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.