Ana Sayfa > Bildiriler > Munzur Çevre Derneği: Ali Ekber Barmağıç serbest bırakılsın

Munzur Çevre Derneği: Ali Ekber Barmağıç serbest bırakılsın

Munzur Çevre Derneği, İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenleyerek tutuklanan başkanları Ali Ekber Barmağıç’ın derhal serbest bırakılması talebinde bulundu. Bu arada Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği‘nin Dersim temsilcisi Özkan Arslan’ın da İstanbul’da gözaltına alındığı öğrenildi!

Munzur Çevre Derneği (MÇD), 3 Temmuz’dan beri tutuklu bulunan yönetim kurulu başkanları Ali Ekber Barmağıç için “Çevre mücadelesi meşrudur” şiarıyla imza kampanyası başlattı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın açıklamasında, doğaya yönelik saldırılar devam ederken çevrecilerin tutuklamalarla yıldırılmak istendiği belirtildi. Bu arada Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği‘nin Dersim temsilcisi Özkan Arslan‘ın da dün İstanbul’da gözaltına alındığı öğrenildi!

MÇD üyelerinden Hatun Esen, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan Barmağıç’ın gözaltı ve tutukluluk sürecinde yaşadığı hak gasplarına değindi. Yeni Demokrasi‘nin haberine göre; Barmağıç’ın 4 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanarak Tekirdağ Muratlı T tipi Hapishanesi’ne götürüldüğünü belirten Esen, “20 günlük tutukluluk süresine rağmen hapishane kıyafetlerini içeri almadı. Başkanımız Ali Ekber Barmağıç, koronavirüs bahane edilerek 15 gün boyunca tekli hücrede tutuldu” dedi.

Esen, Munzur Çevre Derneği’nin doğaya yönelik saldırılara karşı duracağını belirterek Ali Ekber Barmağıç’ın serbest bırakılması için “Çevre mücadelesi meşrudur” şiarıyla imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Munzur Çevre Derneği başkanı Ali Ekber Barmağıç

‘RANT PROJELERİNİN ÖNÜ TUTUKLAMALARLA AÇILMAK İSTENİYOR’

Esen’in ardından söz alan Alibaba Ben, MÇD adına basın metnini okudu. Ben, doğaya yönelik saldırıların pandemi döneminde de devam ettiğini belirterek “Sularımızın, topraklarımızın, ormanlarımızın, doğa ve yaşam alanlarımızın talana ve sömürüye açılmasının önüne set olanlar baskı, gözaltı ve tutuklama terörüyle yıldırılmaya çalışılıyor. Rant projelerinin, sömürü ve talanın yolu baskı, tehdit ve gözaltılarla, tutuklamalarla açılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

‘EKOLOJİ MÜCADELESİ KRİMİNALİZE EDİLEMEZ!’

Topluma yönelik saldırılardan Munzur Çevre Derneği’nin de payına düşeni aldığını belirten Ben, “Bu kapsamda kurucu üyemiz ve yönetim kurulu başkanımız Ali Ekber Barmağıç 30 Haziran günü keyfi bir şekilde çalıştığı iş yerinden gözaltına alınmış ve dört gün gözaltı süresinin ardından 3 Temmuz günü çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştır” dedi.

Devamında, “Ali Ekber Barmağıç’ın ormanlarımızın, sularımızın, toprağımızın sömürüye ve talana açılmasına tavır almaktan, doğaya ve yaşam alanlarına karşı işlenen suçları teşhir edip mücadeleye çağırmaktan başka bir görevi bulunmuyor.

‘YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Munzur Çevre Derneği olarak doğanın ve yaşam alanlarının talan edilmesine karşı sürdürdüğümüz mücadele suç parantezine sokulamayacak kadar meşrudur. Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Ekber Barmağıç’ın tutuklanması çevre ve yaşam savunucularına, derneğimizin emektar üyelerine verilmek istenen gözdağı bu nedenledir ki hükümsüzdür. Doğayı ve yaşamı savunmaya, rant projelerine, talana ve sömürüye karşı koymaya devam edeceğiz” denildi.

Yapılan açıklama ekoloji mücadelesinin meşru vurgulanarak “Ali Ekber Barmağıç’a özgürlük!” sloganıyla bitirildi.

‘MÜCADELE EDEN ÇEVRE SAVUNUCULARI KARŞISINDA POLİSİ GÖRÜYOR’

Basın açıklamasının ardından Ekoloji Birliği’nden Muzaffer Asma söz alarak, “Ekoloji mücadelesi veren ve yaşam savunuculuğu yapan herkes ciddi bir saldırı ve tehditle karşı karşıya. Verilen mücadele sürekli olarak devletin kolluk kuvveti tarafından engelleniyor. Türkiye’nin her yerinde, mücadele eden çevre savunucuları karşısında devletin askerini ve polisini görüyor. Baskılar ve saldırılar MÇD başkanının tutuklanmasıyla; Kirazlıyayla’da köy kadınlarının göz altına alınmasıyla devam ediyor. Biz de yaşamı savunmamız devam edecek. Birliğimizin bileşenlerinden olan Munzur Çevre Derneği Başkanı’nın tutuklanmasını kınıyor ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca Munzur Çevre Derneği’nin imza kampanyasını destekliyor ve tüm bileşenlerimizi imzacı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DERSİM TEMSİLCİSİ ÖZKAN ASLAN’A DA GÖZALTI

Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Dersim temsilcisi Özkan Arslan

Bu arada Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği‘nin Dersim temsilcisi Özkan Arslan da dün İstanbul’da gözaltına alındı! Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği, bugün yaptığı bir açıklama ile Dersim temsilcisi Özkan Arslan gözaltına alındığını duyurdu. HDP Ekoloji’nin çağrısı ile İstanbul’da 24 Temmuz akşamı gerçekleşecek “Ekoloji buluşması” için Dersim’den İstanbul’a gelen Özkan Arslan’ın uçaktan iner inmez gözaltına alındığını bildiren Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği, açıklamasında şunları belirtti: “Peri Direnişi ile ilgili süren mahkemesinden kaynaklı gözaltına alınan Dersim temsilcimiz Özkan Arslan keyfi bir şekilde Halkalı Ahmet Zehir Karakolu’nda tutulmaktadır. Keyfi bir şekilde gözaltına alınan Özkan Arslan derhal serbest bırakılsın.”