Ana Sayfa > Haberler > Köylerinde biyogaz tesisi istemeyen Çapaklı köylülerini jandarma darbetti

Köylerinde biyogaz tesisi istemeyen Çapaklı köylülerini jandarma darbetti

Salihli’nin Çapaklı köyünde biyogaz tesisi istemeyen köylülere jandarma coplarla, kalkanlarla yanıt verdi, köylü yerlerde süründü, kadınlar darb edildi, gözaltına alınanlar var.

Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santraline karşı nöbet tutan köylülere jandarma müdahale etti, köylülerden yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Jandarmanın köylülere karşı zor kullandığı anların videosunu çeken Salihli Çevre Derneği Yöneticisi Hakkı Uysal da gözaltına alınanlar arasında.

Köylüler, geçtiğimiz salı günü yolu kapatarak eylem düzenlemişti. Salihli Kaymakamlığı, köylülerin iptal istemiyle açtığı davanın sonuçlanana kadar yol yapımına izin verilmeyeceğini belirtmesine rağmen şirket, bugün sabah saatlerin köye gelerek yol yapımına başlamıştı.

Çapaklı köyü yakınlarında yapılmak istenen biogaz tesisine karşı günlerdir nöbet tutan köylüler bugün sabah saatlerinde jandarmanın “yolu açın” ihtarı ile karşılaştılar. Yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemediklerini belirterek yolu açmak istemeyen köylülere müdahale eden jandarma, en önde önde bulunan kadınlara kalkan ve joplarla vurdular.

EN ÖNDEKİ KADINLARI DÖVDÜLER

Köylülerden Rahime Gültekin, jandarmanın yolu açmaya çalışması üzerine köylü kadınlar olarak en öne geçtiklerini belirterek “Bizi yerlerde sürüklediler, askerler kollarımıza bellerimize vurarak yolu açtılar. Bizi, köyümüzü, çoluğumuzu çocuğumuzu zehirleyecekler. Kadınız biz, bizi dövdüler, copla vurdular kolumuza, şimdi de ‘dövmedik’ diyorlar. Erkekleri gözaltına aldılar, biz de dayak yedik. Bize fotoğraf çektirmiyorlar, kendileri çekiyorlar oysa” dedi.

BİZİ DÖVDÜLER OĞULLARIMIZI GÖZALTINA ALDILAR

Köylü kadınlardan Ayşe Temerci, “Bir haftadır buradayız. Bir seferde 20 kamyon, 4-5 tane de kepçe geliyor. Bir haftadır böyle devam ediyor. Benim 100 dönüm tarlam var burada, bağım var, pamuğum var, domatesim, salatalığım var. Toz mahvediyor ürünlerimizi. İstemiyoruz diye imzalar attık ama dinlemediler. Şimdi de geldiler kollarımıza vurdular, karınları ile kaktırdılar. Jandarmalar yaptı, şimdi de karşımızda gülüyorlar. Biz kadınlar öne geçtik, öne geçince bize saldırdılar. Çocuklarımız, eşlerimiz buna tepki gösterince onları da gözaltına aldılar” diyerek yaşananları anlattı.

ÇEVİK KUVVET KÖYLÜLERİ ŞİRKETİN YOLUNDAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Salihli Çevre Platformundan Hakkı Uysal, gözaltına alınmadan önce yaptığı açıklamada “Köylülerin yolu açmaması üzerine jandarma müdahale edip köylülere vuruyor. Kadınların dövülmesine tepki gösteren birkaç köylüyü de gözaltına alıyor. Arbede sırasında yaralanan köylüler var. Çevik kuvvet, şirketin yaptığı yolun girişini tutup köylüleri o bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor” dedi.

Köylülerin bölgedeki yaşam nöbeti devam ederken köy yolunu kapatarak şirketin çalışmalarına izin vermemeleri üzerine araziye getirilen kepçeler geri çekildi.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.